ЕТНО КАЛЕНДАР


Мюсюлманите честват свещения месец Рамазан

3 6894 01.08.2011
Мюсюлманите честват свещения месец Рамазан

Преди разсъмване милиони мюсюлмани турци седнаха на трапезите за първата традиционна мюсюлманска закуска сахур. С нея те отбелязват началото на свещеният месец на пости, наречен оруч или рамазан.



За вярващите този ритуал не е просто отказване от храна и удоволствия,. Той има смисъла на споделена надежда за добро и благополучие, желание на мюсюлманин да споделят своята съдба с тази на бедните, гладните и страдащите.

По време на оруча, който започва на разсъмване и продължава до залеза на слънцето, спазващите го не поемат вода и храна и се въздържат от секс. Едва след залез, ходжата приканва мюсюлманите да прекратят оруча и се сяда на трапезата,наречена ифтар,която е отрупана с традиционни вкусотии, между които е и рамазанската пита. След ифтара се посещава джамията за традиционната молитва, наречена теравих, която посещават и мъже,и жени.

По стар обичай хората си ходят на гости, защото празникът е и време за веселие и настроение. В целия мюсюлмански свят автобусите на градския транспорт, трамваите и метрото, а също и супермаркетите работят и след полунощ. А телевизионните канали излъчват програми през цялата нощ.

Оручът ще завърши на 29 август. След това започва мюсюлманският Рамазан или Шекер Байрам, на който се поднасят сладки вкусотии.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама