Българите ядат толкова лоши храни, колкото и европейците. Това обяви д-р Кулински, експерт в Агенцията за контрол на храните в ефира на Би Ти Ви, като се обоснова със сходното законодателство и еднаквите методи, които използват специалистите при проверка на качеството на храните.
Според него било мит, че хранителни отравяния са регистрирани само по българските детски лагери. Такива проблеми непрекъснато се регистрират и в съседните европейски страни. Преди месец в австрийски лагер за деца в Алпите от лоша храна били натровени 150 от летуващите малчугани.
По данни на Агенцията през последните месеци по българското Черноморие са извършени общо 2 150 проверки в различни заведения, в това число и на детски лагери, за качеството на предлаганите в тях храни. На 16 от тях са направени предписания, на 29 - актове за констатирани нарушения, а 6 вече са затворени.
В рамките на тази кампания са проверени и 7 780 пункта за продажба на сладолед.
Според Кулински едно от недопустимите нарушения – с неясен произход на храните и изтекъл срок на годност.
Битовите условия и хигиената в детските лагери пък са от компетенцията на регионалните здравни инспекторати, които също осъществяват контрол при какви условия почиват летовниците.