НОВИНИ


Трайков получи "пътна карта" за АЕЦ Белене

32 5279 05.08.2011
Трайков получи "пътна карта" за АЕЦ Белене
Тр. Трайков

Тя съдържа първостепенните мероприятия по реализацията на проекта за изграждане на атомната електроцентрала.



НЕК и руската държавна корпорация „Росатом" създадоха финансова работна група за проекта за изграждане на АЕЦ „Белене" и разработиха „пътна карта" за реализацията на проекта. Това съобщиха от „Атомстройекспорт", която е генерален изпълнител на строителството на централата, съобщава ИТАР-ТАСС, пише news.bg.

Под ръководството на зам.-генералния директор на „Росатом" Кирил Комаров се проведоха срещи между представители на руската страна във финансовата работна група с българските участници, включително и със специалисти на НЕК, Българския енергиен холдинг и българското министерство на икономиката. Проведените преговори бяха посветени на въпроси, свързани с финансовото структуриране на проекта", се уточнява в съобщението на компанията. Страните съгласуваха и официално предадоха на българския икономически министър Трайчо Трайков „пътната карта" с първостепенните мероприятия по реализацията на проекта за изграждане на атомната електроцентрала.

По-рано и двете страни изразиха взаимни претенции и заплахи за съдебни искове заради неизпълнени договорености. Пред месец юли „Атомстройескпорт" подаде в Париж иск за 58 милиона евро за неустойки, които да бъдат изплатени от НЕК. В отговор от българската компания заплашиха, че ако руснаците не изтеглят иска си, те ще заведат в Женева контраиск за 61 милиона евро във връзка с неизпълнени условия от договора за продажбата на старо оборудване.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама