СВЯТ


Standard & Poor's допуснала „смайваща" грешка за САЩ

2 5089 07.08.2011
Standard & Poor's допуснала „смайваща" грешка за САЩ

Висш икономически съветник на Белия дом жестоко разкритикува Standard and Poor's за решението им да намалят кредитния рейтинг на САЩ, въпреки че са направили грешка от 2 трилиона долара в изчисленията си, предаде Ройтерс.



Джийн Стърлинг, ръководителката на Националния икономически съвет към президента, разпространи изявление, в което нарича "смайващи" мащаба на грешката, допусната от рейтинговата агенция, и готовността й веднага да промени основните си аргументи, изложени в прессъобщението, след като било посочено, че има грешка, съобщи Дарик радио. Това намирисва на институция, която първо прави изводи, а след това се нагажда към някакви аргументи, които да им пасват, заявява Стърлинг, цитиран от БТА.

Standard and Poor's, една от най-големите агенции в бранша, понижи с една степен оценката си за кредитния рейтинг на САЩ поради опасения, свързани с растящия бюджетен дефицит и държавен дълг на САЩ. Американското финансово министерство заяви, че агенцията е сбъркала с около 2 трилиона долара в изчисленията си. Standard and Poor's заяви, че след обсъждане с министерството на финансите е променила икономическите си изводи, но това не се отразява на решението й да намали рейтинга на САЩ.

Международната рейтингова агенция Standard and Poor's (S&P) понижи кредитния рейтинг на САЩ за пръв път от основаването си през 1941 г
. Оценката на държавния дълг на САЩ, която досега бе максималната „ААА", е понижена с една степен до „АА+". "S&P" е първата рейтингова агенция, която поема тази инициатива
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама