НОВИНИ


МВР "спестило" над 3.5 млн. лева от даренията

20 5266 13.08.2011
МВР "спестило" над 3.5 млн. лева от даренията
Цветан Цветанов

МВР е отчело 3 554 348 лв. като неусвоени суми от получени дарения, помощи и други безвъзмездно отпуснати средства от страната и от чужбина, съобщи "Дневник". Това показва одитът на Сметната палата на бюджета на вътрешното министерство за 2010.



Сумата е вписана като "задбалансов пасив", което означава, че дотогава не е вложена в дейността на МВР, а е преразпределена в бюджета на ведомството за 2011 г.

В началото на месец юни стана известно, че МВР е получило 6.5 млн. лв. дарения за първото тримесечие на тази година.

В началото на тази седмица пък министерството отчете още 9 млн. лв. дарения до юни тази година, което на практика прави общо 15.5 млн. лева за периода от половин година.

Във вторник зам.- вътрешният министър Димитър Георгиев заяви, че МВР ще спре да получава помощи едва след обстоен анализ, който да покаже дали държавният бюджет може да компенсира получаваните средства, припомня Mediapool.

Георгиев обаче не обясни, че има неусвоени суми за миналата година. Той показа само отчет за 2011 г., в който по-голямата част от средствата постъпвали от европейски програми, а едва 250 хил. лв. са получените пари в брой.

Той не изясни обаче къде са отчетени получените дарения в натура за 3,6 млн. лв., които по думите му са "в съответния финансов параграф".

Ден след това министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов обеща, че безвъзмездните помощи ще бъдат спрени на 1 септември. Премиерът Бойко Борисов пък поиска спиране на практиката МВР да събира помощи още след юлския доклад на Европейската комисия, който определи практиката като неприемлива.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама