НОВИНИ


Фандъкова взе в София уволнена от Благоевград

15 6273 14.08.2011
Фандъкова взе в София уволнена от Благоевград
Йорданка Фандъкова

Кметицата на София Йорданка Фандъкова взе под крилото си дисциплинарно уволнената за далавери финансистка от Благоевград Елеонора Хр. Йорданова, съобщава в. "Струма".



Бившата благоевградска служителка  започва работа в Дирекция “Приходи и администрация на местни данъци и такси” в Столична община. Йорданова ще контролира събирането на данъци от софиянци, след като спечели конкурса, обявен от столичния кмет Йорданка Фандъкова, за сектор “Ревизионен контрол” с началник Румяна Бенковска.

Не е ясно как документите на Йорданова, която завърши “Стопанско управление” едва през 2004 г. в Инженерно-икономическия факултет на Габровския технически университет, са допуснати до участие в конкурса, след като в трудовата й книжка е нанесено най-тежкото наказание - дисциплинарно уволнение, а в Окръжна прокуратура Благоевград срещу нея все още се води разследване по преписка 5913/2009 г.

Според твърденията на читатели Йорданова си спестила тези факти, като вместо трудовата книжка, подала документ с извадка за трудовия си стаж, а от благоевградския съд взела уверение, че не е осъждана. В декларацията, попълнена саморъчно от нея, при подаване на документите за участие в конкурса тя е писала “не” в графата, че в момента не е разследвана, което в нейния случай не е вярно.

Със същия комплект документи миналия петък, 5 август, Елеонора Йорданова се яви на събеседване в конкурса за длъжността “Публичен изпълнител” в отдел “Управление на дългове” на дирекция “Събирания” при ТД на НАП - София. До него тя бе допусната на 35-а позиция от общо 107 кандидати с одобрени за участие документи. Към онзи момент Столична община още не беше обявила класирането си, затова Йорданова се е застраховала и с този конкурс в търсене на престижна държавна служба. Резултатите от конкурса на НАП още не са обявени.

Елеонора Йорданова бе инспектор по приходите в дирекция “Местни данъци и такси” в община Благоевград, откъдето бе изхвърлена с грандиозен скандал. Той избухна след писмо-сигнал на Областната дирекция на МВР с искане да бъдат проверени данъчните декларации на белополската фирма за превоз “Мици транс”.

Проверката установи, че фирмата е нередовна и неин гръб в общината е била именно Елеонора Йорданова, която въвела в информационния масив на дирекцията неверни данни на моторните превозни средства на фирмата и само в този случай ощетила бюджета на общината с над 8500 лв. Констатирани бяха още и други груби нарушения в работата на общинската служителка като незаведени в деловодството на общината декларации за определяне данъка върху превозното средство; декларации на различни фирми с еднакви номера; незаведени служебни писма на сектор “Пътна полиция”; свидетелства за регистрация на МПС, непридружени от декларации и т.н.

След като бе установен пълният хаос в документите на Йорданова, кметът на Благоевград Костадин Паскалев ограничи достъпа й до архива, за да бъдат предотвратени следващи незаконни действия от нейна страна. Още същия ден данъчната обаче направи опит от нейния компютър да влезе отново в архива, в резултат на което 2 часа след изтичане на работното време кабинетът й бе запечатан и на 19 октомври 2009 г. кметът Костадин Паскалев я уволни дисциплинарно.

През последните 2 г. Елеонора Йорданова беше безработна и водеше административно дело за възстановяването й на работа в община Благоевград, но го загуби и на 3-те съдебни инстанции. Останала без ангажименти, в началото на годината тя влезе и в политиката и стана член на клуба на ГЕРБ в благоевградската “Плаж махала”. Преди време в Благоевград случаят с уволнението й доби широка обществена популярност и явно това е наклонило везните в полза на София, където Йорданова се е надявала данъчните й подвизи да са по-слабо известни и фактът в “досието” й, че е член на управляващата партия, й дава як гръб.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама