НОВИНИ


Поклонници и полицаи окупират Рилската обител

2 4790 15.08.2011
Поклонници и полицаи окупират Рилската обител

Керван от поклонници пое още в неделя рано сутринта към Рилския манастир. Миряните идват в Светата обител, за да присъстват на празничната вечерна служба за големия християнски празник Успение Богородично, която започва в 17,00 часа, пише столичен вестник.



Полицията в град Рила бе на крак, за да регулира движението в района. Дежурни екипи имат още спешният център, пожарната служба, Природен парк „Рила”.

„Хората да внимават как се придвижват към манастира, да паркират на определените за това места, да спазват указанията на нашите служители”, предупредиха от полицията.

В същото време монаси и служители на Рилския манастир лъснаха навсякъде за празника. Хиляди гости ще атакуват Светата обител в Рила планина за Голяма Богородица на 15 август. Затова всичко тук свети от чистота, категоричен е игуменът Евлогий.

„Навсякъде върви акция по освежаване. Готови да посрещнат многобройните хора са и хотелът „Царев връх”, и странноприемницата, и килиите в самия манастир”, твърди Адрианополският епископ.

Миряните търпеливо ще се наредят на опашка пред главната манастирска църква, за да се поклонят пред чудотворната икона на Света Богородица Осеновица /б.а.-Осеняваща/, която е в центъра на храма "Рождество Богородично". Те ще се помолят за здраве и благоденствие пред Божията майка.

Иконата е уникална, край образа на Богородица има 32 клетки, в които са поставени мощи на различни светци. По време на чумни епидемии и други бедствия чудотворната икона е изнасяна от храма и е носена с тържествени процесии в градове и села в други епархии.

„Най-голямата забележителност на манастира е тази чудотворна икона. Всеки посетител иска да се помоли пред нея. Всички поклонници могат да намерят утеха и решение на болките и проблемите си. Но трябва да се пристъпя тук с истинска вяра", категорични са монасите.

Светата литургия навръх празника Успение Богородично ще започне в 09,00 часа. Нека поклонниците са подходящо облечени, необходимо е да изразяваме уважението си към Божията майка и чрез облеклото си, предупреди игуменът на Рилския манастир Евлогий. (в.Стандарт)
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама