НОВИНИ


МО ще плаща милиони за охрана на имоти

52 7144 15.08.2011
МО ще плаща милиони за охрана на имоти
Аню Ангелов източник

4,9 млн. евро за 2 години ще плати военното министерство за невъоръжена охрана на 163 имота. Това стана ясно от обществена поръчка, открита със заповед на министъра на отбраната Аню Ангелов.



Преди 2 г., когато пое ведомството, генералът от резерва обяви амбициозното си намерение до края на 2012 г. да се освободи от всичките 858 имота с т.нар. отпаднала необходимост. Така армията щеше да си спести по 10 млн. лв. за охрана на ненужните вече терени, които преди 3-4 години струваха 20 млн. лв. на силовото министерство.

Освобождаването от излишните имоти обаче не върви по план, което Ангелов обяснява със стагнацията на пазара. През цялата 2010 г. МО е успяло да продаде едва 30 имота за около 4 млн. лв.

В структурата на МО е държавната охранителна фирма МОБА, но тя рядко участва в такива конкурси. Банки и частни фирми плащат по-скъпо.

По същите причини не се използва за нуждите на министерството и служба “Военна полиция”, която разполага с около 1000 души.

През ноември м.г. изпълнителна агенция “Военни клубове и военнопочивно дело” обяви обществена поръчка за охрана на обекти за около 2,2 млн. лв. Търгът бе спечелен от фирма “Скорпио”, но изборът се обжалва от друг участник.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама