СВЯТ


83 държави на път да изчезнат

3 5473 01.09.2011
83 държави на път да изчезнат

Ако някой не накара жените по света да имат повече дъщери, 83 държави ще изчезнат през следващото хилядолетие. Това показва актуално изследване на ООН.



Според данните в него  раждаемостта в развитите страни спада не само в абсолютни числа, но и защото се раждат все по-малко момичета, съобщи сп. "Икономист".


Много жени в по-богатите райони на Азия например са обявили "сватбена стачка", пише списанието. Те предпочитат да живеят сами без брачни окови и да отлагат ражданията за по-нататък през живота си.


Това води до спад на раждаемостта, но и до друга опасна тенденция. След време няма да има кой да заеме мястото на сегашните жени във възпроизводствения процес и тогава ще настъпи не спад, а срив на раждаемостта.


В Хонконг в момента се раждат по 547 дъщери на 1000 жени. Ако не настъпят промени, тези 547 дъщери ще имат за наследнички 299 момичета и т.н. Така след 25 поколения женското население на Хонконг ще се свие от сегашните 3,75 милиона само на 1 жена.


Учените са изчислили кога точно ще стане това. Те вземат предвид, че в наши дни средната възраст, на която жените в Хонконг раждат за първи път, е 31,4 години. Това означава, че единствената жителка на Хонконг се очаква да се роди в града през 2798 г.


Същият модел на изчерпване на жените важи дори за най-многолюдната нация - китайската. Изчислено е, че китайките ще сес вършат след 1500 г.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама