НОВИНИ


Уикилийкс: Плевнелиев е човек на Прокопиев, Попова е "куражлия"

18 11156 06.09.2011
Уикилийкс: Плевнелиев е човек на Прокопиев, Попова е "куражлия"

В края на 2009 г. американското посолство е изпратило във Вашингтон поредната порция информация - биографични бележки, за министрите от новосформирания кабинет "Борисов" в края на юли 2009 година.


 

В некласифицираната грама, публикувана от "Уикилийкс", цитирана от "Биволъ”, се прави преглед на баланса на силите между партийните функционери на ГЕРБ и външни на партията технократи. В нея фигурират имената на Росен Плевнелие и Маргарита Попова – кандидат-президентската двойка на ГЕРБ, които очевидно още тогава са спечелили одобрението на САЩ.

 

Росен Плевнелиев е "интелигентен, спокоен, уважаван в строителния бизнес". Влизането му в политиката се свързва с медийния магнат Иво Прокопиев, близък до Борисов. Плевнелиев е също така в борда на директорите на Българо-американската стопанска камера и номинацията му за министър ще бъде топло посрещната от американските инвеститори - смятат американските дипломати.

 

Маргарита Попова е дългогодишен партньор в програмите на американското Министерство на правосъдието. Магистрат с над 20 години опит като прокурор, тя има добра репутация сред колегите си, които я описват като отворена, енергична, дисциплинирана и смела (gutsy на разговорен английски може да се преведе като "куражлия").

 

Американците се изказват положително за почти всички министри, с изключение на Трайков, който е сюрприз за тях. Трайков е наричан "юпито" от неговите колеги. "Има спекулации, че номинацията му е подкрепена от така нареченото пловдивско лоби на олигарси, близки до Първанов", пише неназован дипломат от посолството. Циркулират и слухове за персонална връзка на Трайков с Дянков, допълва той.

 

Цветан Цветанов е "лоялен, работлив, непротиворечив и лишен от харизма" - идеалната фигура за председател на ГЕРБ, без да бъде заплаха за реалния лидер Борисов. През 2008 г. Цветанов е бил в САЩ на тренинг по "партийно изграждане и външна политика на САЩ". Програмата е финансирана от американското външно министерство и е била целева за "отделно взета страна". Вътрешният министър е много отворен към посолството на САЩ и съветите на неговите експерти.

 

Другият вицепремиер Симеон Дянков е показал "впечатляващи умения" като служител на Световната банка, но ще трябва да се сблъска с други предизвикателства в България в среда твърде различна от предишната му работа.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама