ПРЕСАТА ДНЕС


Петъчната преса

0 4145 31.01.2008
Петъчната преса

Вестниците пишат за ремонта на самолета-москвич; за смяната на трима министри; за софийската такса "улов на жаби", за резервния вариант на шоуто за Оскарите.


Фич" понижи перспективата по рейтинга на България, научаваме от Дневник.

Агенция "Фич" понижи перспективата по международния рейтинг на България по два показателя от стабилна на негативна днес. Като основна и единствена причина агенцията посочва огромния размер на дефицита по текущата сметка. По тази причина са ударени и рейтингите на Естония, Латвия и Румъния. Рейтингът от ВВВ обаче е потвърден. От всички страни единствено Румъния е с плаващ валутен курс. Това е първата корекция по оценката на България след финансовата криза от средата на 90-те години на миналия век. "Негативнaта перспектива е заради достигнатите нива на дефицитите в тези държави, които приеха притеснително високи нива спрямо приетите стандарти, както в момента така и в исторически план", коментира Ед Паркър от международното звено на агенцията, за възникващите пазари в Европа, цитиран от Ройтерс. Високото кредитиране в тези страни, несъобразено с макропоказателите също води до рискове, които според агенцията мже да доведат и до понижение на рейтингите.  

Борисов обещава на Европа предсрочни избори, четем в Монитор.

ГЕРБ пое курс към предсрочни избори ­ обещание, дадено от неформалния лидер на партията Бойко Борисов пред Европейската народна партия още на 7 декември 2007-а в София. Вчера дясната ръка на столичния кмет в партията му ­ Цветан Цветанов, и депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов, се срещна с народните представители от Българска нова демокрация (БНД), а резултатът от срещата бе: разширяване на десния интерпарламентарен съюз между СДС и БНД, чиято крайна цел е да предизвика предсрочни парламентарни избори. Включването на единствения официално признат представител на ГЕРБ в парламента в съюза на опозиционните партии, решени да се борят за прекратяване на мандата на кабинета “Станишев”, стана седмица преди приемането на герберите в ЕНП, предвидено за 6 февруари в Мадрид. Бойко Борисов е обещал на партньорите си от ЕНП предсрочни парламентарни избори още по време на посещението на мониторинговата комисия на евродесницата в началото на декември миналата година. Високопоставените представители на ЕНП, водени от зам.-председателя є Кориен Уортмън-Куул и генералния секретар Антонио Лопес-Истурис, инспектираха ГЕРБ за готовността є да бъде приета в евродесницата. Пред тях Бойко Борисов заявил, че правителството на Сергей Станишев няма да изкара мандата си и ако бъдат предизвикани предсрочни парламентарни избори, ГЕРБ ще бъде първа политическа сила.

Ремонтират в Русия самолета москвич, съобщава Стандарт.

В Русия ще бъде ремонтиран авариралият правителствен самолет ТУ-154. Машината се развали над Атлантическия океан край Азорските острови, докато превозваше президента Георги Първанов и първата дама за официално посещение в Мексико. Има два варианта за ремонт на самолета. Първият е машината да бъде откарана в Русия, където инженери на ТУ-154 да открият и отстранят повредата. Втората е специалистите да пристигнат у нас и тук да го ремонтират, обясни за "Стандарт" шефът на авиоотряд 28 Ангел Узунов. Той допълни, че машината трябва да пристигне у нас много рано днес сутринта. След аварийното кацане на Азорските острови не успяхме да открием видима повреда на колесника. Затова е необходимо той да бъде разглобен, допълни Узунов. Шефът на авиоотряда обаче не успя да каже колко време ще отнеме ремонтът.  

Качват и Станишев на ветерана Ту 154М", информира Монитор.

Премиерът Сергей Станишев ще лети на посещение в Молдова в средата на февруари със самолета ветеран Ту 154 М. Това съобщи министърът на транспорта Петър Мутафчиев вчера. Машината вече провали посещението на президента Георги Първанов в Мексико, след като във вторник държавният глава и 50-членната делегация кацнаха аварийно на Азорските острови. Държавните ни мъже ще трябва да летят с руския аероплан поне до началото на 2009 г., когато ще го сменим с "Еърбъс", призна министър Мутафчиев. Властта ще лети с авариралия над Азорските острови руски самолет Ту 154М поне още една година. Причината е, че ще получим “Еърбъс”-a, който ще го смени, най-рано през зимата на 2009 г.

Държавата демонстрира активност за "Кремиковци", пише Дневник.

Проблемите на "Кремиковци" в четвъртък се пренесоха в центъра на София. Около 2 хил. работници протестираха пред Министерството на икономиката и енергетиката и правителството. Те връчиха декларация на министър Петър Димитров с искане за незабавна смяна на мажоритарния собственик Прамод Митал и оставки на ръководството, което допуснало да бъде "наложена финансово-търговска схема, която парализира компанията". Веднага след това Димитров отиде при главния прокурор Борис Велчев. Той каза, че е дошъл за консултация, защото бил обещал на работниците от "Кремиковци". Всички органи, които могат да извършат контрол, ще бъдат ангажирани по случая с "Кремиковци", включително и Агенцията за държавен финансов контрол, каза министърът и допълни: "Притеснен съм за съдбата на комбината, има реална заплаха да бъде затворен." Стана ясно обаче, че той не е внесъл никакъв конкретен сигнал в прокуратурата. Наказателна отговорност от управителните органи на дружеството може да се търси само при банкрут. Няма как собственикът да бъде разследван за това, че не управлява добре имуществото си, освен ако не се докаже, че е знаел, че дружеството е неплатежоспособно, и не е поискал откриване на производство по несъстоятелност, обясниха юристи.

"Кремиковци” може да бъде затворен, добавя по темата Новинар.

Има реална опасност металургичният комбинат “Кремиковци” да бъде затворен заради кризата в предприятието. Това заяви вчера икономическият министър Петър Димитров след среща с главния прокурор Борис Велчев, на която обсъдиха възможността да започне прокурорска проверка за цялостната дейност на предприятието. Според министъра една цялостна ревизия не би трябвало да попречи на продажбата на комбината, защото кредиторите са много и всеки има отношение към сделката и смяната на собственика. Той допълни, че ще бъде грешка, ако с неразумни действия се парализира работата на комбината и се предизвика неговото спиране.

Фалира ли “Кремиковци”?, пита Дневен Труд.

Някогашният гигант на родната металургия “Кремиковци” е в агония. Липсват суровини, оборотни средства и пари за заплати, а собсвеникът му Прамод Митал е затънал в дългове, твърдят от синдикатите. Индиецът дори заложил хвостохранилището на комбината срещу последната вноска от покупката на ЦСКА. 13 милиона за заплати от декември липсват. Щом няма заплати, в НОИ не влизат и осигуровки - тъй цялото общество пати. Много словоизлияния на разни отговорни фактори тия дни чухме. Но нищо за истината. Къде са 350-те млн. за инвестиции? Как тъй всеки месец по 20 млн. от печалбата са запрашвали зад граница? С чий подпис са напускали татковината!? Пък като няма печалба - няма и данъци. И пак всички патим. Срам е по цял свят стоманодобивните предприятия да трупат пари, а у нас под благосклонния поглед на държавата комбинатът да стигне до просешка тояга! Но излезе ли, че “Кремиковци” е пред фалит, а шефовете са укрили от съда тази истина, раираните костюми на някои добре може да лепнат. У нас приватизация без прокуратура е като обир по пладне.

Симеон готвел смяна на трима министри, известява Дневник.

Смяна на трима министри от НДСВ готвел Симеон Сакскобургготски. В него освен министрите Даниел Вълчев, Веселин Близнаков и Николай Василев фигурирали и имената на 15 заместник-министри. Една от причините за исканата смяна във втория ешелон била "участие в корупционни схеми, за които засега се говори само неофициално", съобщи медията. За приемници на министрите на образованието и отбраната се сочат Нина Чилова и Антон Станков. Другите двама членове на кабинета от НДСВ - Гергана Грънчарова и Миглена Тачева, щели да запязат постовете си.

Скъпи хапчета скъсяват живота, цитира 24 часа.

Скъпите лекарства скъсяват живота, обяви д-р Сотир Марчев, шеф на кардиологията в Пета градска болница в София. При пенсионерите например това ставало от стреса, че не могат да си купят сами препаратите, а трябва да им помагат децата. Така напрежението не позволява да се понижи кръвното, каквато е целта на лекарството.

Рушветчия се скри в ареста от репортери, съобщава Дума.

Единият от двамата задържани заради корупция във Фонд “Републиканска пътна инфраструктура” сам пожела да остане в ареста. Вчера шефът по усвояването на европейските пари във фонда Любомир Лилов оттегли жалбата срещу съда за задържането под стража. Той сам е взел решението да остане зад решетките, потвърди адвокатът му. Той уточни, че Лилов не прави това от мерки за безопасност за живота си. Единственият страх на рушветчията бил от журналистите и високия обществен интерес към случая. Докато не се съберат още доказателства по случая, Лилов щял да остане на топло и след това да подаде ново искане за промяна на наложената му мярка. Той бе “закопчан” в момент на вземане на подкуп от 25 хил. лв. Това стана, след като архитект Георги Янев подаде сигнал за искан от него рушвет от 50 хил. лв. Аверът на Лилов - Иван Владимиров, също остана в ареста.

Скачат лихвите за коли и плазми, стряска Стандарт.

Автомобили и плазми на кредит вече ще ни излизат по-солено. Вдига се лихвата по потребителските заеми, които масово се теглят за покупката на черна техника. Скокът ще е поне с 1%, съобщиха банкери. Ако се сметне увеличението от декември, поскъпването ще стигне близо две на сто. Заради бясната конкуренция лихвите по ипотечните заеми засега остават без промяна. Няколко големи трезора вече са спрели раздаването на кредити в последните дни. Очаква се в понеделник те да обявят новите си лихви. Причина за увеличението е продължаващата ипотечна криза в САЩ, която ограничи свободните пари в цяла Европа. През тази година се очаква лихвите да са средно около 11 на сто. Така за кредит от 10 хил. лв. със срок на изплащане 5 г. повишението на месечната вноска ще е с около петарка на месец.

Вземат ни данъци с поздрав, пише Дневен Труд.

Данъчните ще ни посрещат с фразите “Добър ден” и “С какво мога да ви помогна”, когато си декларираме и плащаме налозите. Това гласи наръчник за овладяване на конфликтни ситуации, издаден от Националната агенция за приходите. Четивото изобилства от съвети към бирниците: - Недопустимо е да пушите или да пиете кафе в присъствието на клиенти. - Избягвайте изрази като “И аз мога да крещя”, “Не ме прекъсвайте” и “Объркали сте всичко”. - Не прекъсвайте клиента рязко, докато говори. Интересът към него го кара да се чувства спокоен. Наръчникът разграничава 4 типа клиенти - агресивен, арогантен, мрънкащ и неориентиран. Агресивният се познавал по виковете “Нямате право да излизате в почивка” и “Ако не ме обслужите, ще се обадя да ви уволнят”. В тези случаи данъчните трябва да оставят човека да си излее емоцията и после да установят проблемите му.

Безплатни учебници до 7-и клас, информира 24 часа.

Всички ученици в страната от 1-и до 7-и клас ще ползват безплатни учебници и помагала от следващата учебна година, реши вчера правителството. С държавно финансиране ще се осигуряват и учебниците за децата в частните детски градини и училища, съобщи вицепремиерът и просветен министър Даниел Вълчев. Досега държавата плащаше книгите и пособията на децата от 1-и до 4-и клас, които бяха забранени за свободна продажба.

Софиянци ще плащат такса "улов на жаби", предупреждава Дума.

Нови такси реши да въведе Столичната община. Събирането на охлюви ще излиза по 10 стотинки на килограм. За улова на жаби и раци ще се плаща съответно по 20 и 30 стотинки на килограм. Между 30 и 40 стотинки за килограм ще трябва да се бръкнат запалените гъбари. Най-скъпо ще им излиза брането на смръчкула, а най-евтино - на масловката. Новата такса за столичани ще стане факт, ако следващия четвъртък на сесията си общинарите приемат нововъведенията в Наредбата за определяне и администриране на местни данъци и такси и цени на услуги. Ако новият "данък" се приеме, пашата на животни в горите край столицата също няма да е безплатна. За коне, магарета, мулета и катъри тя ще излиза 80 стотинки на животно. За овцете път тя ще излиза 30 стотинки, а за свине - 60 стотинки. Пашата на кози и ярета до 3 броя ще струва 2 лева на животно, до 5 броя - 2,5 лева на животно, и над 5 броя - 6 лева на животно. Междувременно вчера стана ясно, че за миналата година само 1000 собственици на кучета са платили таксите за отглеждането им. Така от този налог в хазната на кметството са влезли 12 000 лв., тъй като таксата за домашен любимец е 12 лв. По неофициална информация в София има 80 000 домашни кучета. Миналата година, когато таксата бе вдигната драстично, общината правеше разчети да събере около 1 млн. лева от нея.

Влюбени надуха цените на Луната, сериозно оповестява Стандарт.

Наближаването на празника на влюбените Св. Валентин наду цените на Луната. Това не е виц, а резултат от тенденцията все повече българи да търсят екзотични дарове за избраниците си. Доскоро две калифорнийски фирми продаваха у нас собственост на 4 декара от месечината срещу 40 или 50 лева. Символичните собственици вече трябва да броят същите суми, но в долари. Скокът е заради наплива от мераклии. Освен сертификат за собственост те получават и честитка с послание към любимия човек. То е от типа "Наздраве за нашата любов! Любов без вино и вино без любов е като половин живот!" или "Сред букет от рози и купища от шоколад, аз ще търся твоите устни на лунна светлина, защото те са най-красиви и най-сладки от всичко!" Запознати обясниха, че продаваните парцели у нас са от обратната страна на Луната, която никога не се вижда от Земята, макар и възпята в култовия албум на "Пинк Флойд". Ако човек иска да си вземе от видимата страна, трябва да се бръкне поне десеторно повече. А най-апетитното парче е там, където за пръв път стъпи човешки крак - на 20 юли 1969 г. при слизането на Нийл Армстронг. Това място обаче не се продава дори и за милион долара, защото Америка държи да го има като веществено доказателство за поколенията. Околните парцели са разпродадени и там четири декара са по десет хиляди долара и повече.

Готвят резервен вариант на шоуто за Оскарите, разказва Новинар.

От екипа на най-престижните кинонагради "Оскар" разкриха подробности около резервния план за церемонията на 24 февруари. В случай че бойкотът на сценаристите провали връчването на отличията на живо, телевизионното шоу на Оскарите все пак ще се състои. От Академията за филмово изкуство са подготвили прожекция, посветена на 80-годишната история на наградите, както и клипове от номинираните ленти. Заради стачката втората по важност най-бляскава церемония в Холивуд – наградите "Златен глобус", се превърнаха в обикновена пресконференция за журналисти. За Оскарите подобен развой би бил фатален. Шоубизнесът разчита изключително на рекламния ефект на церемонията и модни дизайнери, телевизии и продуценти хвърлят луди пари и страшно много труд за най-звездното събитие на годината. В миналото водещите на церемонията бяха обявявани предварително, но засега не се знае нито едно име, което е обезпокоително. Процедурата по избор на най-добрите филми и кинодейци обаче навлезе във финалната си фаза. До 19 февруари членовете на академията трябва да изберат своите фаворити.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама