НОВИНИ


Свърши комфортът на мафиотските босове

28 6276 19.09.2011
Свърши комфортът на мафиотските босове

Някои хора от затвора влязоха в политиката, други от политиката влязоха в затвора. Оправдателните присъди са белег на демократичното общество и не са нещо срамно и укоримо, казва Борислав Сарафов.



Основният приоритет в моята работа винаги са били тежките наказателни дела, казва за 24 часа ръководителят на Апелативната специализирана прокуратура Борислав Сарафов. Като следовател и прокурор съм разследвал дела за убийства, наркотрафик и всички нарколаборатории, които бяха разкрити на територията на Софийски окръг, включително популярното дело "Опицвет".

После 5 г. бях в отдел "Противодействие на организираната престъпност" във Върховната касационна прокуратура, където съм ръководил разследването по делата на Братя Галеви, Златко Баретата, Килърите, Атанас Мъндев, депутатите Гюнай Сефер и Митхат Табаков, прокурорите Димитър Викентиев и Тома Томов и др.

 

Държа да припомня, че оправдателните присъди са белег на демократичното общество и не са нещо срамно и укоримо.

Понякога доказателствата се променят в хода на съдебното следствие и макар обвинителният акт да е бил обоснован към момента на изготвянето му, впоследствие е напълно възможно фактите да претърпят обрат.

Не приемам тезата, че не трябва да се внасят обвинителни актове, когато има и най-малък риск за оправдателна присъда, защото този плах и прекомерно предпазлив начин на работа пречи да се развива съдебната практика.

Конкретно на въпроса ви ще отговоря, че по моите дела има само една оправдателна присъда - на Евгени и Емил Милеви - т.нар. Крокодили, за въоръжен грабеж над чужденци на магистрала "Хемус" на 11 юни 2004 г.


Някои хора от затвора влязоха в политиката, други от политиката влязоха в затвора. Смисълът на демокрацията е всеки да може да предлага своите идейни платформи, с които да събира последователи. Доскоро знаковите й фигури бяха съвършено необезпокоявани, пълнеха рубриките за лайфстайл в медиите и се радваха на пълен съдебен комфорт. Убеден съм, че тази фаза е затворена страница - няма да ви припомням конкретни имена, но сам знаете, че към момента тези знакови фигури са или обвиняеми, или осъдени, или се укриват от правосъдието, казва Сарафов.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама