ПРЕСАТА ДНЕС


Понеделнишката преса

0 3839 03.02.2008
Понеделнишката преса

Вестниците пишат за ремонта на кабинета, качен на ски; за рушвети във фришоповете, видени от Брюксел; за българското ФБР в първа акция срещу "Кремиковци"; за нови, лесни матури.


Качват на ски ремонта в кабинета, научаваме от Стандарт. 

Властта ще ремонтира кабинета на ски. Съветът на коалицията се събира в края на седмицата, за да актуализира управленската програма. Вместо в резиденция "Лозенец" обаче сбирката може да е в някой от зимните курорти в страната. Причината е, че има идея заседанието на Съвета да бъде съчетано със среща на парламентарните групи на НДСВ, ДПС и БСП, на която депутатите от мнозинството да бъдат информирани за реформите в програмата. Сбирката най-вероятно ще бъде на 6 февруари, когато лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски се връща в България. В момента царят е в чужбина. Очаква се Симеон да настоява за смяна на двама от министрите си - на отбраната Веселин Близнаков и на държавната администрация Николай Василев, твърдят от "Врабча" 23. Хората на Симеон обаче не са единодушни за съдбата на просветния шеф Даниел Вълчев. Според едни вицето ще остане на поста си. Според други пък смяната му е сигурна.

Премиерът решава за шефа на пътищата?, пита 24 часа.

Дали Веселин Георгиев, шеф на фонд “Пътища”, ще запази поста си, или ще бъде отстранен, най-вероятно ще реши лично премиерът Сергей Станишев. Още в понеделник щял да бъде готов докладът на инспектората на финансовото министерство дали в работата на Георгиев има конфликт на интереси. Въз основа на него щяла да бъде взето и решението. Проверка по този повод бе назначена, след като стана ясно, че фирма “Биндер” е спечелила обществени поръчки за над 120 млн. Лева от областните пътни управления, откакто Веселин Георгиев е шеф на фонда. Управител на компанията пък е брат му Емил Георгиев. Според запознати в доклада на инспектората имало констатации за наличието на конфликт на интереси. Оставало да се прецени дали поръчките са печелени със знанието на Георгиев.

Европа ни критикува за корупция в образованието, знае Монитор.

В междинния доклад на Европейската комисия, който ще бъде представен днес по обяд, за пръв път се очаква да отнесем критики за корупцията в образованието и здравеопазването. Това прогнозира пред "Монитор" независимият депутат Мария Капон. Тя допълни, че ще бъдем скастрени и за липсата на мерки срещу подкупите на общинско ниво. Корупцията и неубедителните резултати в борбата с организираната престъпност ще бъдат сочени отново като основни проблеми, с които България не е успяла да се справи през годината си членство в Евросъюза. Според документ, разпространен вчера от постоянното представителство на България към Европейските общности обаче, в доклада си комисията не е отчела актуални данни за борбата с корупцията. Броят на обвиненията и присъдите в доклада е значително по-малък от действителния, се посочва още в съобщението. Само преди дни източник от ЕС посочи, че от 2000 година насам у нас осъдителна присъда за корупция по високите етажи е получил само един човек. От българска страна обаче това се определя като неточна информация.

Брюксел вижда рушвети във фришоповете, съобщава Дневен Труд.

Безмитните магазини и бензиностанции на българска територия по границите със Сърбия и Турция продължават да се толерират, пише в новия доклад на Европейската комисия за България. Според документа фришоповете са регистрирали значително увеличение на оборота през 2007 год. и генерират корупция и организирана престъпност. Констатациите на Брюксел са в разнобой с отчета на самите безмитни търговци. Преди броени дни председателят на браншовата организация Радостин Генов обяви, че постъпленията на магазините по граничните пунктове са спаднали рязко през м.г.

Българското ФБР в първа акция срещу "Кремиковци", четем в Новинар. 

Служители на новосъздадената агенция „Национална сигурност” (ДАНС) запечатаха складовете на Държавния резерв в „Кремиковци” в присъствието на представители на прокуратурата. Това потвърди зам. градският прокурор на София Роман Василев. Сигналът в ДАНС е подаден от Държавния резерв. Анализът на агенцията предполага, че от складовете са източени значително количество суровини и материали. Общата стойност на съхраняваните в складовете черни и цветни метали и въглища е между 70 и 100 млн. лева. Ангажиментът на ръководството на комбината в „Кремиковци” е бил да поддържа складовете на резерва, които се намират на негова територия. Ако бъдат разкрити злоупотреби, се очакват и възможни арести на висши служители в комбината.

Обмислят да строят VІІ блок на АЕЦ "Козлодуй", надява се Новинар.

"Идеята за изграждане на VІІ блок на АЕЦ "Козлодуй" отново става актуална“, каза изпълнителният директор на централата Иван Генов, цитиран от Dnes.bg. Новата мощност в Козлодуй може да даде ток по-рано от първия блок на АЕЦ "Белене", смятат експертите. Генов обаче подчерта, че новият блок на "Козлодуй" не е алтернатива на "Белене". На площадката на Първа атомна имало изградена инфраструктура и затова новата ядрена мощност ще се изгради и по-бързо, и по-евтино. Вариантът за нова мощност в Козлодуй е обсъждан преди години, а според изпълнителния директор на АЕЦ "Козлодуй" за VІІ блок страната ни може да кандидатства за допълнителни средства от ЕС.

Томов вземал 50 000 на месец от “Кремиковци”, разкрива Монитор.

50 000 лева на месец е заплатата на Александър Томов като изпълнителен директор на “Кремиковци” АД, съобщи депутатът Яне Янев вчера. Отделно от заплатата си през 2006 година Томов е получил и хонорар от 100 000 долара за лобистка дейност, а за три месеца - 100 000 лева за консултантска дейност. “Монитор” разполага с факсимиле от договора за консултации, представено от Янев. Според него за две години от “Кремиковци” са източени над 1 милиард лева чрез различни корупционни схеми. Лидерът на партия “Ред, законност и справедливост” посочи като такива разпродажбата на безценица на недвижими имоти, сделките със суровини и доставката им и прекалено големи разходи за заплати на ръководството.

Бизнесмени се страхуват от рекет, адресите им на показ, обявява 24 часа. 

Бизнесмени са изразили безпокойство, че могат да станат обект на изнудване, след като имущественото им състояние и адресите им се появят в интернет като част от новия търговски регистър. В момента обсъждаме с правосъдното министерство дали наистина е необходимо постоянните адреси на управителите на дружества да се публикуват, каза Красимир Димитров от Комисията за защита на личните данни. Според него съдържащата се в момента информация за гражданите е малко повече от необходимото. За да бъде редуцирана, вече се обмисляли законодателни промени.

Паркирането в София ще се регулира с глоби, оповестява Дневник. 

Новият вариант на наредбата за паркирането в София няма да забрани изцяло спирането върху тротоарите. Шофьорите ще могат да оставят колите си върху тротоарите, но само ако за пешеходците остават от 1.5 до 2.5 м, което по софийските улици е почти невъзможно. Проектонаредбата е внесена в края на миналата седмица в общинския съвет от главния архитект Петър Диков. Преди местните избори той предложи друг вариант, който така и не беше разгледан от бившите общинари. В него беше записано, че паркирането по тротоарите е абсолютно забранено и се наказва с 200 лв. глоба. Мярката беше много крайна и строга, обясни наскоро Диков. Вероятно причината е и липсата на подземни паркинги в центъра и по кварталите, които общината отдавна обещава да построи.

Модернизираме пътищата по южната ни граница, научаваме от Дума.

Над 125 милиона евро ще инвестира България в изграждането на пътищата по границата с Гърция. Това съобщи вчера пред Агенция "Фокус" зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Димчо Михалевски. Съвсем нов пътен участък ще бъде изграден от Ивайловград към границата. За него ще се отпуснат 5 млн. лв., каза още министърът. Вече има работен проект за пътя от село Аврен до границата, който излиза 15 000 лв., като още толкова ще са необходими за изграждането му. Вече изградената отсечката от село Подкова до Маказа е била на стойност 24,5 милиона евро. Вторият участък - от Подкова до Кърджали, който в момента се договаря, ще излезе приблизително 35-36 милиона евро. Те са предназначени за изграждането на новите около 20 километра трасе, два моста от село Островица до спирка "Джебел", както и за обновяване на пътя до входа на Кърджали. Близо 7 млн. лв. ще трябват за пътя от Златоград до границата с южната ни съседка.

Нови матури, махат трудните въпроси от изпитите, уведомява Стандарт. 

Лесни матури ще зарадват абитуриентите. Задължителните тестове спешно се пренаписват. Причината са плачевните резултати от пробните изпити в училищата. Всеки втори дванадесетокласник има двойка, съобщиха експерти от просветното министерство. Дори преподаватели се затруднявали сериозно върху тестовете. Най-голям проблем се оказват подвеждащите отговори. Матурите се провалят. Заради учителската стачка децата изостанаха фатално с материала, тревожат се родители. Уплашени, те масово пращат тийнейджърите на частни уроци. Учителите вече рекетират с рекордните 40 лева на час. Ученици от 12-и клас пък масово се отказват от втората абитуриентска вечер, за да имат време да се подготвят.

Учат медиците да си мият ръцете, пише Дума.

Над 70 на сто от вътреболничните инфекции се предават чрез ръцете на медицинския персонал. Това съобщиха експерти от здравното министерство и Швейцарския червен кръст, които организират кампания за хигиената в лечебните заведения под мотото “Безопасните болници са чисти”. Организаторите коментират, че това може да се избегне със съвсем елементарна стерилизация при работа в болниците. По тяхно мнение организацията на работа в нашите лечебни заведения и съответно равнището на хигиена е далеч от нормите в европейските страни. Когато пък се откриели вътреболнични инфекции, те се омаловажавали или прикривали, твърдят експертите. Според тях не е необходимо само влагането на средства за модернизирането на болниците, но и промяна на начина на работа на персонала. Като пример за това те изтъкнаха и прекомерната употреба на антибиотици, което също води до инфекции.

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама