НОВИНИ


Започва мащабна проверка на незаконно забогателите

119 6319 01.10.2011
Започва мащабна проверка на незаконно забогателите
bulfoto

Това решение беше взето на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) заради събитията в Катуница и последвалото напрежение в страната.


Заседанието продължи два часа, а темата беше "Актуални проблеми на вътрешната сигурност. Неотложни мерки за гарантиране на реда и законността в страната и недопускане на етническо напрежение".

Освен това беше решено всички лица с висящи над три дела да бъдат поставени в особен регистър. Участващите в заседанието отбелязаха, че е прецедент да се свиква Консултативен съвет по национална сигурност в предизборна обстановка.

След заседанието президентът Георги Първанов коментира, че е взето решение да се засили полицейското присъствие в малките населени места: „Нова мащабна проверка на незаконно забогателите. Става дума за лица, които демонстрират лукс, които не са плащали данъци, които не могат да докажат доходи, както и всички лица с висящи над три дела да бъдат поставени в особен регистър, да бъдат поставени на скенера".

 

Първанов допълни, че по начина, по който върви кампанията, е на път да компрометира целия изборен процес. Държавният глава призова още участниците в изборите да кажат „Аз избрах етническата толерантност" на агитационните си материали. И президентът, и премиерът Бойко Борисов заявиха, че не са доволни от действията на МВР в първата нощ на размирици в Катуница. По думите им обаче впоследствие органите на реда са подобрили работата си.Министър-председателят беше категоричен, че няма да иска оставки и да наказва полицаи за действията в пловдивската село. Той призова да бъде затворена страницата с размириците в Катуница: „Етническият мир е бил за пример досега. Призовавам всички колеги, които участват или искат да стават президенти, да бъдат по-нормални. За съжаление в Европа вече има държави, в които подобни екстремистки партии, подобни националистически партии, започват да влияят на процесите в Европа. Това е много опасен процес".

Лютви Местан от ДПС и Михаил Миков от БСП подкрепиха казаното, че трябва да се осигури спокойствие за нормалното провеждане на изборите. „Да се осигури връщането на политическия процес в нормалното му русло, за да може и дебатите за избиране на местни органи на самоуправление и държавен глава на Република България да бъдат политически дебати в нормална ситуация, а не в ситуация на екстрем", призова Местан. „Нека всеки ясно да заяви позицията си, защото едно е да заявяваш, че си против етническото напрежение, съвсем друго е да имаш позиция към тези, които конкретно го извършват", каза Миков.

 

Единствено лидерът на „Атака" Волен Сидеров се разграничи от взетите на заседанието решения: „Проблемите са много сериозни, те няма да се решат с една декларация, в която пожелателно да се каже „Дайте да не нагнетяваме напрежение и да пазим етническия мир". Етническият мир отдавна е нарушен в България. Той е нарушен оттогава, откакто оставиха безнаказано цигански банди да върлуват, да трепят, да убиват, да грабят и да не бъдат наказвани".
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама