БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


„Карнобатска гроздова“ от собствени лозя ще вкара българската ракия в Европа

0 12137 07.10.2011
„Карнобатска гроздова“ от собствени лозя ще вкара българската ракия в Европа

„Ако еврокомисарите опитат и глътка „Карнобатска гроздова“, на мига ще признаят родната ракия и ще намалят акциза й.


Тази ракия ще вкара българските лозари и винари в Европа!“, възкликнаха британците Томас Грей и Дейвид Кларк, които от години продават български ракии в Лондон. Навръх гроздобера, в лозовите масиви на „Винпром Карнобат“, се събраха водещите европейски и световни вносители на родни вина и спиртни напитки, за да видят с очите си най-големите лозови масиви в България. Сред 20-те хиляди дка собствени лозя на винпрома те проследиха пътя на истинската българска ракия от лозето до бъчвите. Визитата им идва в навечерието на едно от най-важните европейски решения за българското земеделие – признаването на ракията за традиционна национална напитка и намаляването на нейния акциз.

За да се случи това, българите трябва да убедим европейските си партньори, че спазваме хилядолетните традиции и влагаме най-узрялото и ароматно грозде. Точно така векове наред се приготвят прочутите карнобатски ракии. Чуждестранните гости издадоха, че благодарение на „Карнобатска гроздова“, „Карнобатска мускатова“ и „Карнобатска специална селекция“ светът отдавна научи какво значи Made in BG, сега е ред това да сторят и европейските институции.

Тази година 20-те хиляди дка собствени лозя на „Винпром Карнобат“ дават една от най-богатите гроздови реколти, похвали се главният агроном Душан Няголов. А типично българските ракиени сортове Червен Мискет, Мускат Отонел, Памид и Ркацители достигнаха отлична зрялост и висока захарност. „Със собствените лозя сами контролираме качеството. Следим целогодишно състоянието на масивите – от зарязването, през наторяването и пръскането, та чак до брането.

Така можем навреме да предпазим насажденията от измръзване, болести и вредители. Във „Винпром Карнобат“ високото качество и големите добиви не са просто природна даденост, а резултат от целенасочените ни и постоянни грижи“, издаде главният агроном на най-големия производител на вина и ракии. „Лозарите на „Винпром Карнобат“ залагат на оптимално натоварване на масивите, засадени с уникалните за България сортове като Каберне Фран, Пино Ноар, Гевюрцтраминер, Вионие, Коломбар и др. От тях се правят вината, прославили България в цял свят“, коментира и производственият директор Стоян Стоянов. Средните добиви при винените сортове тази година се движат между 580 и 650 килограма от декар.

При червените Мерло, Каберне Совиньон и Сира захарността е 24-26 градуса. Захарността на белите Шардоне, Траминер и Совиньон Блан пък варира между 22 и 24 градуса, при оптимално съдържание на киселини. Високото качество на собствените лозя на „Винпром Карнобат“ бе оценено и от Михаил Фетте, представител на френската компания Грегоар. За пета поредна година „Винпром Карнобат“ прибира част от богатата реколта със супермодерен гроздокомбайн, произведен от едноименната френска фирма.

Навръх гроздобера в Карнобатските лозя бяха демонстрирани възможностите на уникалното съоръжение. Чрез компютър с много фина настройка то бере само най-узрелите гроздове. „Грегоар“ се използва от всички световни винопроизводители. „Винпром Карнобат“ е първата българска компания, закупила свръхмодерния гроздокомбайн. „С такива грижливо гледани лозя и богата реколта вината на „Винпром Карнобат“ винаги ще печелят големите световни награди, а „Карнобатска гроздова“ наистина ще вкара българската ракия в Европа“, пожелаха си на изпроводняк най-големите европейски вносители на български вина и ракии.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама