ЧЕРНО И БЯЛО


Луканов убит заради пари на Максуел

35 26203 17.10.2011
Луканов убит заради пари на Максуел

Поръчката за убийството на Андрей Луканов идва от Англия от среди, близки до покойния магнат Робърт Максуел.


Тази нова версия за показния разстрел в София на бившия социалистически министър-председател разви пред „Торнадо” ексразузнавачът и шеф на пресцентъра на МС в правителството на Жан Виденов Красимир Райдовски. Според него в тази насока българските служби никога не са работели, а в дъното й стои ясен и огромен финансов мотив и затова не трябва да се изключва и подценява. Райдовски разкрива, че фалиралата Банка за земеделски кредит (БЗК) в действителност е създадена непосредствено след демократичните промени с държавни пари, осигурени от Луканов и с капитали на медийния магнат Максуел.

Тя е трябвало да обслужва техни бъдещи финансови операции и да бъде фактор при предстоящото раздържавяване. Като премиер през този период Луканов е заинтересован от успеха на проекта си и успява да наложи с Постановление на МС трезорът да бъде освободен пет години от данъци с мотив, че ще финансира дейности в земеделието. Новата версия за неразкритото досега зловещо убийство бе провокирана след противоречиво интервю на обявяващата се близка до Луканов журналистка Ангелина Петрова, която написа и книга за неговата смърт. Пред столичен седмичник миналата седмица тя хвърли в публичното пространство нова посока за мократа поръчка, но представи за пръв път в различна светлина и покойния си наставник. Според Петрова, известна с агентурния псведоним Липа, даден й от Шесто управление на ДС, разстреляният с 9-милиметров "Макаров" премиер е поръчан от ЮАР

 Зад идеята стоял митичният кръг „Орион” и лично шефът му Румен Спасов, който пратил поръчката от чужбина. Според Петрова разследваните по делото за Луканов Ангел Василев и Николай Кривошиев са ходили на среща при Спасов в африканската република. “Андрей е натискал Румен Спасов да върне парите на Банка за земеделски кредит. Обаче безуспешно. За мен смъртта на Андрей е политическо убийство. Целта е ясна - разпределяне на пари и власт”, твърди Ангелина Петрова. „Агент Липа, която много уважавам, е сътворила поредната безумна манипулация, която не почива на никакви факти, но освен това прави и важно признание, което поставя темата в друга светлина. Според мен говори така по две причини – или Виза Недялкова и Андрей Райчев са спрели да й дават пари за лекарства и са се скарали, или отдавна не е пушила с Виза марихуана и затова разсъждава на моменти логично”, коментира изявленията на Петрова Красимир Райдовски.

Той оборва тезите й с факти – абсурдно е Луканов да е поръчан чрез „Орион” от ЮАР, защото Андрей е убит на 2 октомври 1996 г., а босът на съзвездието Спасов заминава за ЮАР на 19 април 1997 г. „Няма как фактологично, докато е бил в София, да е поръчал някого от африканската република”, оборва Райдовски версията на Ангелина Петрова. Освен това според него Ангел Василев и Кривошиев са ходили не потделно, а заедно, и то няколко пъти, а не един при Спасов в ЮАР. „Липа върти всичко пак около „Орион”, защото тази версия е най-удобна  и по друга не е работено. А съдът пусна на свобода и оправда обвиняемите Ангел Василев, Юри Ленев и украинските килъри. Нещо повече – за клевети и лъжи Ленев осъди Ангелина Петрова, а Василев България в Страсбург”, припомня Райдовски.

Бившият шеф на пресцентъра на МС потвърждава, че наистина Румен Спасов е взел от БЗК кредити в размер на около 8 млн. долара. Били са за оборотни средства за икупуване на животни, строеж на кравеферми и жилищно строителство в София. Парите обаче потънали и босът не е върнал и цент от тях. Райдовски твърди още, че заемите били отпуснати с личното съдействие и подписа на шефа на банката Атанас Тилев, известен като агент на ДС Румянцев. Той е категоричен, че в архивите на закрития трезор документите за това още се пазят. Тилев и Спасов били в близки отношения и често обядвали или вечеряли заедно.

По-късно връзката им зациклила най-вероятно заради факта, че Спасов разбрал за агентурното досие на Тилев и че е унищожено умишлено от Бриго Аспарухов доста преди да стане публично известно. За Райдовси обаче най-необяснимото нещо е твърдението на Ангелина Петрова, че Луканов е притискал Спасов да си връща кредитите! „Нямам представа в качеството на какъв е действал експремиерът? Никога не съм знаел Луканов да е бил частен съдебен изпълнител, нито мутра събирач на дългове  ното явен собственик на БЗК. Той дори не може да бъде официално никаква страна по отношение на спора Спасов – БЗК? Но ето вече тук излиза задкулисната роля на Андрей Карлович – един от собствениците на банката, и именно като такъв той си търси невърнатите пари. Следователно твърдението на група клакьори, че убийството на Андрей е политическо, е невярно – то е чисто криминално, за пари”, категоричен е разузнавачът. Той продължава разсъжденията си: „Близката до Луканов Петрова за пръв път признава и друго важно обстоятелство – историята с митичните червени куфарчетата е вярна, само че не били куфарчета, а кредити и лично Луканов е одобрявал кой колко ще получи, твърди журналистката.

Реално хора от обкръжението на Луканов за пръв път изричат гласно и честно неговата зловеща роля за изграждането и провала на банковата система в България. В секретния доклад на бившия министър на МВР Кольо Добрев тя също е констатирана и изяснена. Аз от 20 години открито говоря тези факти, но няма чуваемост”, казва Райдовски. Криминалисти също са заинтригувани от тази нова версия и смятат, че както Луканов е притискал и си е търсил раздадените и необезпечени милиони, така и партньорите и наследниците на безследно изчезналия мангат Максуел са потърсили сметка какво се е случило с инвестицията им  налята в българска банка. Не е изключено завлечените бързо да са стигнали до решението да накажат виновника, който им е пропилял парите, па дори и той да е бивш премиер?

Красимир Райдовски е убеден, че спекулациите с убийството на Андрей Луканов имат и морална страна. За него е необяснимо как доскоро социологът Андрей Райчев, Виза Недялкова, Велислава Дърева и агент Липа манипулираха семейството на убития, че е станал жертва на „Позитано” и „Орион”, а сега официално го признават за класик и архитект на разграбването на България. Просто вече не им е нужен и не могат да изакарат никакви пари от него”, анализира ситуацията Райдовски. Той предупреждава, че заради спекулациите с името му в книгата „Виновните-невинни”, с която се е запознал едва тази седмица, е готов да се срещне с агент Липа и в съдебна зала.

Тайните собственици на БЗК живи, под друга самоличност
Разстрелът на Луканов се сочи сред 50-те най-големи политически убийства в историята ни, но е признат и като един от най-големите провали на съдебната ни система. В медиите периодично се появяват версии, че бившият премиер е жив и живее като милиардер в чужбина под друга самоличност. Същите спекулации се въртят и с името на изчезналия в океана Робърт Максуел. Освен съмненията срещу групировката „Орион” разследващите не са работили по версията за конфликт между Луканов и шефа на „Мултигруп” Илия Павлов за газовите транзити към България. До съдебната скамейка стигнаха Ангел Василев, Георги Георгиев, Юрий Ленев, Александър Русов и Алексей Кичатов като обвиняеми за убийството на Андрей Луканов. Делото тръгва през есента на 2001 г., но през 2007  всички от групата са окончателно оправдани от Темида и днес са на свобода. Някои от тях осъдиха държавата за нанесени им морални вреди и физически тормоз по време на следствието.

Христо Тошев
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама