СВЯТ


Кадафи мъртъв, издъхнал от раните си

4 5251 20.10.2011
Кадафи мъртъв, издъхнал от раните си
Муамар Кадафи

Низвергнатият либийски лидер Муамар Кадафи издъхна от раните, които му бяха нанесени при залавянето му край родния му град Сирт, съобщи високопоставен служител на Националния преходен съвет.



По-рано днес представител на Преходния национален съвет в Либия съобщи, че либийският диктатор Муамар Кадафи е пленен и ранен в двата крака,  цитиран от Ройтерс.

Информацията, че полковникът е задържан от бунтовниците бе потвърдена от телевизионния канал "Либия лил Ахрар".

Според телевизия Ал Джазира Кадафи е бил заловен в района на Сирт в автоколона, която напускала града и била атакувана от натовски самолети. Катарската телевизия се позовава на местно либийско радио и на разунавателни източници.


Бунтовниците съобщиха още, че са превзели окончателно един от последните бастиони на режима на Кадафи и негово родно място град Сирт.


"Сирт е освободен. Тук няма вече сили на Кадафи", каза полковник Юнус ал Абдали, командващ операциите в източната половина на града. 


Бившият либийски министър на отбраната при сваления през август режим на Муамар Кадафи Джабер Абу Бакр Юнис е бил убит в Сирт, предаде Франс прес, като се позова на лекар.


Тялото на Юнис било докарано тази сутрин в полевата морга в родния град на Кадафи, на 360 километра източно от столицата Триполи.


Според репортери в Сирт окончателният щурм започнал рано сутринта и продължил около час и половина. Сили на преходното правителство издигнаха новия национален флаг на Либия в центъра на Сирт, предаде Ройтерс, като се позова на очевидец. Силите на ПНС стреляли във въздуха,ликувайки, докато знамето се издигало над голяма сграда в града.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама