СВЯТ


Уикилийкс спря, няма пари

5 5483 24.10.2011
Уикилийкс спря, няма пари

Кошмарът на цели правителства и политици сайтът Уикилийкс прекрати публикацията на документи от американската дипломатическа поща. Това пише в писмо на ръководството, цитирано от Франс прес.


От сайта съобщават, че решението за спиране е взето заради финансови проблеми. Те възникнали още след отказа на големи финансови оператори да събират дарения в полза на Уикилийкс. В момента екипа на сайта е в ситуация „на оцеляване” от „блокадата” на компаниите Visa, Mastercard и PayPal, твърдят от ръководството на сайта.

 

По оценка на работещите в Уикилийкс, в резултат на спрения достъп на дарения за медията са "загубени" между 40 и 50 млн евро. Годишният бюджет на сайта е 3,5 млн долара.

 

Сайтът Уикилийкс нашумя със скандалните публикации на документи, свързани с действия на американската армия в Ирак и Афганистан през 2010 г. После бяха качени грами на американски дипломатически мисии по света.

Дейността на сайта бе осъдена от много държави.

 

Скандални публикации имаше и за български политици и бизнесмени. Те носеха подписите на бивши и настоящи дипломати в US мисията в София.

 

Основателят на Уикилийкс Джулиан Асанж предупреди още през януари 2011 г., че се очакват тежки финансови проблеми, които могат да се окажат непреодолими.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама