НОВИНИ


Камата: Ще им докажем, че не сме трета ръка хора

35 4848 25.10.2011
Камата: Ще им докажем, че не сме трета ръка хора
Христо Стоичков

Христо Стоичков вдигна мерника на 10 държави-членки на ЕС, които налагат ограничения за работа на българи там.


 

Камата се нареди редом до наши и чужди евродепутати с идеята да помага на българите да си намерят по-лесно работа в държавите от ЕС.

В момента за сънародниците ни има доста ограничения, те могат да работят само в определени сектори и за определено време.

Спортът трябва да помогне. Мен, ако ме бяха ограничили навремето, щеше да стане война. Представяте ли си Христо Стоичков или Ромарио да не играят в Испания. Отиваш там, където те искат, защото си плащат. За мен дадоха 4 млн. долара. Ако не успее каузата, ще означава, че ЕС не мисли. Ще протестираме и ще докажем, че не сме трета ръка хора. Аз показах, че можем да сме първи, заяви Христо Стоичков в ефира на Би Ти Ви.

Ограничения за работа на българи са наложени в 10 страни  членки на ЕС: Белгия, Германия, Ирландия, Франция, Италия, Люксембург, Холандия, Австрия, Великобритания и Малта.

Днес Eвропейският Парламент прие  резолюция, в която настоява всички държави членки на ЕС да разрешат достъпа на българи и румънци до своите пазари на труда до края на 2011 г.,

 

Не са забелязани негативни ефекти върху пазарите на труда в държавите членки, които позволиха на работници от новоприсъединилите се през 2004 и 2007 г. страни, се отбелязва в резолюцията, изготвена от Traian Ungureanu (ЕНП, Румъния).

 

"Официалните данни, включително данните от Комисията, доказаха, че работниците от Източна Европа не увеличават безработицата и не оказват натиск върху социалните системи. Напротив, техният наплив генерира икономически растеж в приемащите страни, който се оценява на около 1% от БВП", изтъкна докладчикът по време на дебата в понеделник.

 

Депутатите призовават държавите членки да преразгледат своите правила относно преходните периоди, и призовават тези страни от ЕС, които все още налагат ограничения за български и румънски граждани, да ги премахнат до края на 2011 г., т.е. преди крайния срок от 2013 г., залегнал в Договора за присъединяване.

 

Те допълват, че в дългосрочен план тези ограничения могат да окажат неблагоприятно въздействие върху основните ценности и права, залегнали в договорите на ЕС, като свободно движение, недискриминация, солидарност и равни права.

 

Членовете на ЕП също така осъждат последните законодателни предложения в някои държави членки за налагане на ограничения на достъпа до пазара на труда на граждани от някои други страни от ЕС, и призовават Комисията да проучи дали тези политики са в нарушение със законодателството на ЕС.

 

 

Настоящите процедури за признаване на професионалните квалификации са друга голяма пречка пред мобилността на работниците в ЕС, се отбелязва в резолюцията. В този контекст, ЕП призовава Комисията да реформира действащите правила на ЕС в тази област.

 

Парламентът изразява загриженост във връзка със слабото транспониране и прилагане на съществуващите директиви относно свободното движение на работници, по-специално Директива 2004/38/ЕО за правото на влизане и пребиваване на членове на семейството от трети държави. Депутатите призовават Комисията да упражни своето право да започне процедури за нарушение срещу държавите членки, които не спазват тези изисквания.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама