ПРЕСАТА ДНЕС


Петъчната преса

0 4081 07.02.2008
Петъчната преса

Вестниците пишат за осветяването на всички батковци във властта; за "сабления танц" на министрите; за вноса на кадри отвън; за българина - психо (?).


Осветяват всички батковци във властта, информира 24 часа. 

Всички роднински връзки между представители на властта и бизнеса да бъдат проверени и обявени. Това ще поиска парламентарната комисия за борба с корупцията от Министерския съвет. Предложението направи Станимир Илчев от НДСВ. “Едва ли е толкова трудно да се извадят всички братя, сестри и свекърви на държавни служители, които имат бизнес в техния сектор”, мотивира се жълтият депутат и настоя проверката да обхване всички нива, на които се взимат решения за държавни поръчки, търгове, конкурси и т.н. Повод за искането му стана скандалът във фонд “Републиканска пътна инфраструктура”.

Питат митничари имат ли над 50 лв., четем в 24 часа. 

Всеки митничар от Столична митница ежедневно обявява при пристигането си на смяна налични пари, ако са над 50 лв. Заповедта за тази мярка на Столичната митница е издадена още през 2001 год., обясни пиарът на митницата Станиела Бедринова. За да бъде ефективно действието на разпоредбата, има специални тетрадки. В тях шефовете описват какво са обявили подчинените им в началото на деня. Целта била служителите да не си тръгват с повече пари от тези, с които са дошли на работа.

Държавата влиза в голф бизнеса, известява Дневен Труд. 

Българското правителство създаде 100 % държавна фирма “Голф развитие”, чрез която ще стимулира изграждането на голфкомплекси. Целта е да се привлекат по-богати туристи и да се създаде алтернатива на презастроените планински и черноморски курорти. С голфа туристическият сезон ще се удължи до 9 месеца по Черноморието, а зимните куророрти ще станат целогодишни, се казва в правителственото решение. Държавата ще участва с терени, а инвестициите ще дойдат от частни фирми, които ще се избират с конкурс, обясни строителният министър Асен Гагаузов. Първият държавен терен, отделен за голф, е край Балчик и е с площ от 1800 дка.

Министри щели да кръстосват “саби”, предрича Дневен Труд. 

Министрите на финансите и на здравеопазването ще “кръстосат саби” още в първия ден на изнесеното заседание на кабинета в Хисар в събота сутринта, преположиха избранници от мнозинството. През почивните дни в курортния град ще заседава и Политическият съвет на тройната коалиция, в който влизат лидерите на БСП, НДСВ и ДПС. Причината за “министерския двубой” е, че двамата ще внесат различни документи по една и съща тема – здравеопазването. Гайдарски ще продължи да настоява да се запази монопола на здравната каса, а частни здравни фондове само да надграждат услуги над предлаганите от нея – на принципа на доброволното пенсионно осигуряване. Орешарски пък ще предложи да се пуснат частни фондове, като крачка към падане на монопола на касата.

БДЖ с кризисен план при спиране на „Кремиковци“, пише Дневник. 

БДЖ разработва кризисен план за развитие на компанията, в случай че „Кремиковци“ спре да работи, съобщи зам. транспортният министър Георги Петърнейчев. Планът предвижда проучване на компании, които могат да бъдат привлечени за осигуряване на транзитни товари, ако възникне проблем с най-големия едноличен клиент за железниците. Целта е да бъдат използвани вагони и трасета, които комбинатът евентуално ще освободи при силно намалено производство. На новите клиенти ще бъдат предложени по-ниски цени на услугата. Лоялните товародатели пък ще получат намаление на годишните такси до 25%. „Кремиковци“ осигурява около 20% от товарите на железниците.

Бизнесът се готви за внос на кадри, оповестява Дневник. 

Бизнесът започва проучване на необходимостта от квалифицирани кадри по сектори и предприятия и ще направи конкретни предложения за внос пред Министерството на труда. Така представители на работодателски и браншови организации посрещнаха идеята на министър Емилия Масларова за либерализиране на вноса на работна ръка. Преди ден пред агенция Ройтерс тя обяви, че правителството планира бързо за внесе хиляди работници за строежа на големите тръбопроводи, АЕЦ "Белене", други инфраструктурни проекти и за туризма. Същевременно според работодателите е нужно преразглеждане на учебните програми, по-силно обвързване с изискванията на бизнеса, така че в дългосрочен план нуждите на компаниите да се задоволяват с хора, подготвени тук.

Все повече измами с дебитни и кредитни карти, тревожи Дума.

120 оплаквания за източване през миналата година Около 120 оплаквания на граждани за източване на кредитни и дебитни карти са постъпили през 2007 г. в Помирителната комисия по платежни спорове, съобщи председателят й Димитър Ананиев. Той посочи, че около 30-40 процента от заведените от комисията производства са били уважени от страните и се е стигнало до цялостно или частично възстановяване от страна на банките на откраднатите суми. Според Ананиев измамите с дебитни и кредитни карти са се увеличили многократно в последните години. В близо 99 на сто от случаите става въпрос за подправяне на карти с помощта на сканиращо устройство. Много деликатен е казусът с вината и поемането на отговорност в случаите на такива измами, посочи Димитър Ананиев. Ако картодържателят е загубил чантата си с кредитна карта вътре и с написан на лист ПИН код, то той носи вина в случай, че някой се възползва от това, но в останалите случаи на картови измами става въпрос за криминално престъпление, за което картодържателят няма никаква вина и отговорност, обясни той. Банките обаче също не искат да носят отговорност, тъй като не са знаели за престъплението и са извършили коректно плащането.

Борят задръстванията с магистрали в София, научаваме от Новинар. 

Нов вариант за преодоляване на задръстванията в София предлагат на общината специалистите от “Ню ИТ Инженеринг”. На заседанието на комисиите по транспорт и инженерна инфраструктура те застанаха срещу идеите на главния архитект на столицата Петър Диков, дирекция “Архитектура и градоустройство” и "Софпроект", които от 10 г. разработват пътната система на столицата. Според инж. Койчо Бояджиев от "Ню ИТ Инженеринг" задръстванията, транспортните разстояния и обемът на изгорелите газове ще намалеят драстично с изграждане на скоростни магистрали вътре в града с три нива на пресичане. Стойността на проекта е 400 млн. лв. – два и половина пъти по-малко от годишните загуби на общината от задръстванията.

Бръснат двойно с пътни такси, стряска Монитор.

Държавата и концесионерите на магистрали двойно ще бръснат шофьорите с пътни такси след по-малко от две години. От 2010-а използването на пътищата в страната ще става чрез заплащане на винетна такса, а за движение по магистралите на специални пропускателни пунктове ще се събира ТОЛ такса. Това предвиждат предложените от кабинета "Станишев" поправки в Закона за пътищата, които бяха обсъдени от депутатите на първо четене. Тяхната цел е да се изпълни директивата на Европейския съюз за изравняване на таксите за товарните автомобили в общността. Така на практика, за да стигне от една точка до друга, шофьорът на какъвто и да било автомобил ще трябва да разполага с винетка и същевременно да заплаща ТОЛ такса, размерът на която се определя от Министерски съвет, като се съобразява с разходите на собственика или концесионера. Цените на винетките също ще се решават от министрите, като се съобразят с габаритите на возилото и степента му на замърсяване на въздуха. Записаният в поправките таван за дневна винетка удря 11 евро. Максимумът на годишните винетки за камионите с до три оси ще достигне 1332 евро, а за по-големите товарни автомобили 2223 евро. В момента за превозно средство до 3,5 тона таксата за 12 месеца е 34 евро, а за такова до 12 тона 281 евро.

Откраднаха чистачките на Татяна Дончева, ожалва я Монитор.

Неизвестни са откраднали чистачките от кола на депутата от Коалиция за България Татяна Дончева. Наглата кражба била извършена в сряда на няколко метра от полицейската будка, обясни Дончева пред "Монитор". Автомобилът на депутата бил паркиран на охраняемия паркинг на Народното събрание. Дончева каза, че някой си е направил шега. "Аз няма да се занимавам с подозрения кой може да е бил. Практичен човек съм и ще си купя нови. Просто са се подпомогнали с моите чистачки. Нали сега задачата на народния представител е да подпомага народа", коментира Дончева. Според нея не е изключено шегата да е от политическите й опоненти.

Следенето в интернет остава от догодина, успокоява Дума.

Правото на МВР да проследява кореспонденцията на всички онлайн потребители остава в сила. Това стана ясно вчера, след като потребители в интернет протестираха срещу нововъведението. Те се срещнаха с експерти от Държавна агенция "Информационни технологии и съобщения". Според европейската директива интернет доставчиците, които не спазват наредбата, ще заплащат глоби между 500 и 50 000 лева. Това каза заместник-председателят на агенцията Димитър Станчев. Той допълни, че тази наредба подлежи на промени, но една-две години след като е влязла в сила - от 15 март 2009 г. Наредбата, която бе обнародвана на 29 януари, позволява на държавните администрации да следят всички потребители в интернет, заяви лидерът на организация "Електронни граници" Богомил Шопов.

Всеки пети българин с психични проблеми, стряска Новинар. 

Всеки пети българин има нужда от психиатрична помощ, съобщи националният консултант по психиатрия проф. Вихра Миланова. Около 1 400 000 души страдат от различни психиатрични проблеми – кризи, зависимости, депресии, и имат нужда от специализирано лечение, обясни експертът. В същото време по данни на здравното министерство на всеки 100 000 души има 700 деца, на които трябва да се окаже специализирана помощ. Според специалистите заниженото внимание от страна на родителите към децата прави подрастващите неспособни да се справят с ежедневните си проблеми.

 

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама