НОВИНИ


Страсбург отказа да отмени тавана на пенсиите

24 5992 26.10.2011
Страсбург отказа да отмени тавана на пенсиите

Таванът на пенсиите в България не нарушава правото на собственост и не е дискриминация.



Това реши Европейският съд за правата на човека в Страсбург по жалба на 9 български пенсионери, които се оплакаха, че държавата от години ги ощетява, като им плаща по-малко от дължимото
. Решението се мотивира с факта, че държавите имат голяма свобода при управлението на осигурителните си системи.

 

Това е поредната институция, която отказва да отмени таваназа дохода на възрастните хора. Първи през 1998 г. в полза на ограничението се произнесе Конституционният съд, а след него и Върховният административен съд. Единствено Комисията за защита от дискриминация през 2009 г. излезе с препоръка таванът да падне.

 

Жалбите до Страсбург бяха на военни летци и сапьори, а пред съда ги представляваше адвокат Михаил Екимджиев. “Това беше последният шанс на българските пенсионери да получат парите, които държавата от години им е обещавала”, заяви правозащитникът пред “Труд”. Екимджиев каза, че ще обжалва решението пред Голямата камара на съда в Страсбург.

В момента около 49 000 души, които вземат максималната пенсия от 700 лв., имат право на по-големи суми. Но не ги получават, тъй като в Кодекса за социално осигуряване (КСО) е предвидено, че пенсията не може да бъде повече от 35% от максималния осигурителен доход, който от 2009 г. е 2000 лв.

 

Само българският съдия в Страсбург Павлина Панова е на мнение, че таванът на пенсиите е дискриминация. Тя твърди, че ако през 1990 г. таванът е бил разумна мярка, тъй като са предстоели реформи в осигурителната система, то 21 години по-късно той е неприемлив. Според нея хората, работили рискови професии, надали биха им посветили толкова години, ако знаеха, че след това държавата ще ореже пенсиите им. В момента КСО предвижда таванът да падне от 2014 г., но само за новите пенсии. Старите ще растат, ако се увеличи масималният осигурителен доход. (Труд)


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама