НОВИНИ


БАН гневна на Дянков, ще съди държавата

32 5781 06.11.2011
БАН гневна на Дянков, ще съди държавата

50 милиона за бездомни кучета, 54 милиона за бюджет на Академията. Ето къде е приоритетът на правителството. Благодарим ви. Този факт изчерпва отношението на държавата към науката у нас, коментират учени от ръководството на Българската академия на науките (БАН).


  

По думите им те няма да спрат протестите си и няма да се откажат от идеята да съдят държавата в Страсбург заради орязаната бюджетна субсидия на институцията. Те са планирали протест в деня, когато парламентарната комисия по образование ще разглежда бюджета за следващата година и не възлагат надежда на евентуални срещи с министрите на финансите и на образованието.

В отговор на реплика на вицепремиера Симеон Дянков, че ако бъде закрит Института по метеорология ще вземаме прогнозата за времето от CNN, ръководителят на института доцент Георги Корчев обясни пред БНР:

CNN не издава прогнози за времето. CNN разпространява информацията на световните метеорологични центрове. Българската хидрометеорологична служба изпраща данните от измерванията, от територията на нашата страна в тези регионални световни метеорологични центрове и те на базата на нашата информация издават своите глобални прогнози. Ако CNN можеше да прави това, нито една държава нямаше да инвестира средства за развитие на свои национални хидрометеорологични служби.

 

 

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама