ПРЕСАТА ДНЕС


Понеделнишката преса

0 3892 10.02.2008
Понеделнишката преса

Вестниците пишат за минералната вода и въздухът на Маймун дере и управленската сделка там; за тайното вдигане на лихвите; за Ждрольовците, ударили кьоравото от “Кремиковци"; за следенето в интернет.


Европари срещу “Булгартабак”, научаваме от 24 часа.

Пускат за приватизация тютюневия холдинг за сметка на средства към смесените райони. Сделка в коалицията за приватизацията на "Булгартабак" до края на годината сключиха в Хисаря лидерите Сергей Станишев, Симеон Втори и Ахмед Доган. "Взехме ясно политическо решение за бърза приватизация на "Булгартабак", за да се гарантира конкурентоспособността на компанията и отрасъла", обяви премиерът Сергей Станишев. Доган пък заяви: “Преди 6 години нямаше условия за създаването на алтернативна заетост. 

Сделка в Хисаря, доописва Стандарт.

"Булгартабак" срещу безмитните магазини е сделката, която сключи властта в Хисаря. ДПС отстъпи за фришоповете и прие закриването им. БСП пък се отказа от идеята си да пуска тютюневия холдинг на фондовата борса и прие, че той ще се продаде на стратегически инвеститор. Куп отстъпки направи всяка от трите партии във коалицията, за да изкара кабинетът мандата си. Хората на Доган дадоха заден за незабавното създаване на частна здравна каса. Червените обещаха, че ще направят това плавно и след време. Царят би отбой за смяната на Даниел Вълчев, Веселин Близнаков и Николай Василев, но се пребори за уволнението на зам.-министрите панайотки. Трябва да изкараме мандата не само с хепиенд, както казва г-н Доган, но и с реално свършена работа, обобщи премиерът Станишев.

Коалицията начерта мерки до края и след мандата, добавя щрихи Дневник.

Създаване на български енергиен холдинг догодина, бърза приватизация на "Булгартабак", закриване на безмитните магазини и бензиностанции по сухопътните граници на България - са сред основните решения, които постигнаха управляващите на двудневен семинар през уикенда в Хисаря. След повече от 18 часа дебати, приключили в неделя привечер, те оформиха основните параметри за актуализация на управленската си програма. Идеята на мнозинството е документът да важи до 2013 г. С осъществяването на записаните в него решения трите партии от управляващата коалиция се надяват да постигнат добри резултати на парламентарните избори догодина и да спечелят втори мандат в този състав. От БСП, НДСВ и ДПС уточниха, че ще се явят поотделно, а коалицията ще се договори след вота. Управляващите обявиха, че вече са изпълнили почти всичко от сегашната програма на правителството и се надяват, че новите мерки ще наредят България в първата петица или дори в челната тройка на страните от ЕС с най-бърз икономически растеж. "България не е много далеч от постижението да бъде сред десетте най-бързо развиващите се държави в Евросъюза, на шесто място сме по темпове на икономически растеж за миналата година, при добри реформи спокойно можем да разчитаме, че ще влезем в тройката", каза зам.-председателят на НДСВ Милен Велчев.

Частни здравни каси - друг път, вноска 8 на сто - сега, известява Дневен Труд.

Революционната идея на ДПС, подкрепена от НДСВ - за разбиване на монопола на здравната каса, се отлага за друг път. Тя бе основна точка в реформираната програма на управляващата коалиция. Идеята на хората на НДСВ и ДПС обаче била посрещната на нож от БСП. Здравният министър Радослав Гайдарски не дал и дума да се каже в защита на частните каси, въпреки че в БСП имало и такива, които приемат реформата, като шефът на бюджетната комисия Румен Овчаров. До 22 ч в събота вечерта продължили споровете “за” и “против”, научи “Труд”. Най-здрав отпор срещу частните каси дал водачът на лявото крило в БСП Янаки Стоилов. Желаещите да говорят по темата били толкова много, че не успял да ги спре дори премиерът Сергей Станишев, който към 19,30 ч се пошегувал: “Да побързаме, че басейнът затваря в осем”. Шефът на социалната комисия д-р Хасан Адемов (ДПС) и депутатката Нигяр Джафер (ДПС) предложили въвеждане на частни здравни каси от 1 януари 2009 г. и увеличение на здравните вноски на 8 % още от 1 юли. Второто било прието. Ивайло Калфин (БСП) посочил, че радикални промени за толкова кратък период от време крият рискове за системата и не е възможно да бъдат осъществени. От НДСВ по принцип подкрепят намерението за премахване на монопола на здравната каса, но предлагат това да се случи плавно в следващите две-три години. В крайна сметка след изтощителните спорове се подходило по познатия начин за излизане от подобни ситуации - работна група в състав вицепремиерът Калфин (БСП), Антония Първанова (НДСВ), Йордан Цонев (ДПС) трябва до месец да предложи компромисно решение, но последната дума щели да имат тримата лидери Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган.

Мераци през зимата, описва аналитично Новинар.

Почти в края на зимата властта се събуди от двегодишния си сън и обяви, че има мерак да управлява още. Хисарската минерална вода и въздухът на Маймун дере действат изкючително идейно плодовито за тройната коалиция. Ако досега българите не са усетили по джобовете си колко велики са Симеон, Доган и Станишев, то до края на мандата, а и след това България ще се превърне в европейски рай. Според Милен Велчев от шестото място по темпове на икономически растеж (откъде са данните в класацията не е ясно) ще влезем в тройката на най-бързо развиващите се европейски държави. В такива моменти не може да не си спомним за един от духовните бащи на сегашната тройна коалиция, който обещаваше за 20 години да постигнем онова, което другите са правели за сто... Без отговор остават въпросите защо чак в края на злополучния мандат триглавата коалиция се сети да прави реформи в пенсионната система, здравното осигуряване и бизнес средата. Защо, когато Брюксел откровено заявява, че не вярва на родните управляващи и използва собствени информатори в България, които да донасят за реалното състояние на нещата, тримата си топят главите в минералната вода и се правят, че не чуват. Въпреки че онези отвън са доста категорични в обвиненията, че в тази държава нищо не се прави за справяне с корупцията по високите етажи на властта и с престъпността. мнения за материала (0) вашето мнение  

Банките тайно вдигат лихвите, разкрива Стандарт.

Тайно и полека банките вдигнаха лихвите по кредитите през миналата седмица. Промените не са обявени официално нито в уебсайтовете на трезорите, нито чрез съобщения до медиите или с интернет поща. Даже самите клиенти научават новината едва при погасяване на поредната вноска или ако случайно решат специално да питат обслужващата институция. Между 0,5 и 1,25 на сто са поскъпнали всички кредити, показа проверка на "Стандарт". По-голямо е увеличението при потребителските, ръстът при ипотечните засега е по-малък. Например при жилищен заем за 50 000 лева и срок на изплащане от 20 г., 1,5% поскъпване качва месечната вноска с цели 100 лева. Трезорите повишават главно надбавката, която всяка банка изчислява в зависимост от цената на ресурса и съотношението на приходите и разходите си. Базисният лихвен процент, който е специфичен за всяка кредитна институция, остава без промяна. Заради това повечето трезори са на мнение, че може да избегнат официалното обявяване на промяната на лихвите, тъй като се смята, че поскъпването е само частично. В повечето трезори обаче увеличението обхваща всички видове заеми и почти всички клиенти. Естествено банките не рискуват да загубят най-добрите и затова подходът е диференциран. За най-редовните и най-едрите оскъпяването може да е значително под средното за момента.

Източват картите ни, докато пазаруваме, предупреждава Монитор.

Най-новата измама с банкови карти става в магазините при плащане на каса, казаха специално за "Монитор" банкери и полицаи. Данните от картата, с която плащат, се копират лесно при плащане през ПОС терминал, ако картодържателят не следи през цялото време касиера или човека, които му помага да слага в плик покупките си, заявиха пред "Монитор" експертите. Всеки случай, в който собственикът на картата я изпуска от поглед, независимо дали това се случва в магазин, ресторант или бензиностанция, крие опасност от източване на парите. Ако служителят на касата участва в престъпна група, той прекарва картата през устройство, което копира данните, а с малка камера, скрита в ръка, записва ПИН кода на клиента. За да се копират данните, е необходимо картата за секунда да мине през отвора на устройството и ценната шифрована информация е запаметена, казаха експертите. После устройството се включва към компютър и кодовете се прехвърлят върху друга магнитна лента. Най-апетитни за измамниците са кредитните карти, защото имат много по-високи лимити от дебитните.

Най-много инвестиции в туризма и недвижимите имоти, изчислява Новинар.

60% от инвестициите през миналата година са в туризъм и недвижими имоти. Това показват данни на Българската агенция за инвестиции (БАИ). Според отчетите около 5,5 млрд. евро са достигнали вложенията през 2007 г. , което е увеличение с 20% спрямо 2006 г. Според експертите на БАИ нарастването на инвестициите се дължи на подобрението на бизнес средата у нас, свързано най-вече с намаляване на данъка върху печалбата на 10%. Забавянето на старта на Търговския регистър обаче е посочено като една от реформите за подобряване на бизнес средата, която е била доста забавена. Повечето вложители смятат, че ще реализират по-големи печалби в сектори като туризъм и имоти. Ако обаче в тези сектори се натрупа огромен капитал, възвращаемостта може да се намали, смятат експерти

Не е ясно какво ще се плаща без винетката, недоумява Дневник.

След отпадане на винетната система шофьорите да плащат акциз върху горивата, а за тежките камиони да се въведе електронно таксуване от 2011 г. и година по-късно - за всички автомобили. Това предлага експертна работна група на фонд "Републиканска пътна инфраструктура". Управителният съвет на фонда трябва да избере варианта за плащане след консултации с финансовото министерство. В края на миналата седмица парламентът прие на първо четене промените в Закона за пътищата, които предвижда диференцирано заплащане според това доколко двигателите са екологични. Министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов обяви, че от следващата година винетката ще отпадне, без да обясни каква система ще бъде въведена вместо нея. Един от вариантите, предложен от експертите, е за електронно таксуване. Това означава автомобилите да имат чип с данни за собственика и двигателя и таксите да бъдат диференцирани според екологичността на превозното средство. Въвеждането на новата система се предлага да стане на три етапа, като първият - за тежките камиони, ще е от 2011 г., а година по-късно за камиони до 3.5 тона. Леките автомобили и автобусите може да преминат към нея от 2012 г.

Братя Ждрольовци ударили кьоравото от “Кремиковци”, разучил е Стандарт.

Трябва да ги спрем. Крадат като на поразия. Изнесоха 10 подона. Отидоха на кино валовете - всеки по 8 тона". Това казва в петък на шефовете на КНСБ и "Подкрепа" един от зам.-директорите на ведомствената охрана на комбината. На случката присъства и репортер на "Стандарт" Подоните са метални плочи с дебелина около 30 см. Върху тях се поставят специални кокили. След това върху плочата се излива горещ метал, който приема предварително направената форма. Всеки един от тях тежи по 5 тона. Със скоростта на светлината изчезват и 45 вала, всеки с тегло между 3 и 8 тона. Охранителят се жалва на синдикатите, защото през последните 2-3 месеца работниците и мениджмънтът са отделни губернии. За да запазят работните си места, наемниците край пещите на "Кремиковци" се опитват да спасят активите на завода, вместо за това да се погрижат собственикът и управата на комбината. "До абсурдната ситуация се стигна, след като е ясно, че няма как подобни машини да бъдат изнесени, без това да е съгласувано с изпълнителния директор", убедени са от синдикатите. Според работниците за кражбата на оборудването се използват тежките камиони, с които се изкарва шлакът от комбината. Каналът за износ на оборудване и различни железа върви поне от 2003 г. Те се поставят на дъното на камионите, а отгоре ценният метал се засипва с шлака Самите камиони не се проверяват от охраната по заповед на шефовете на завода, твърдят синдикатите. Същите метали се вкарват след това от друга фирма като скрап. Така ограбеният "Кремиковци" плаща втори път по 60 ст. на кило скрап, за да претопи ценното си оборудване. Справка в договорите показва, че собствениците на фирмата, които изнасят шлака - СД "Везден - Димитров и сие", и тази, която го внася като скрап - "Екометал инженеринг", са на двама братя. Първата е на 39-годишния Йордан Стоянов. Втората е на 41-годишния му брат Пламен Стоянов. Те са родом от село Кремиковци. Там са известни като Ждрольовците.

НОРА сезира Европарламента зарази Митьо Очите, четем в Дума.

Националното обединение на родителите "Антидрога" (НОРА) е подало протестна декларация и в Европейския парламент срещу присъдата на несебърския наркобос Димитър Желязков - Митьо Очите. Това каза вчера пред Дарик радио председателят на обединението "Майки срещу дрогата" Веселина Божилова. Миналата седмица родителите се обявиха против присъдата на наркобоса. Сега обаче те са решени да стигнат и до депутатите от Европарламента, като заявяват пред тях, че присъдата за бургаския наркобос Митьо Очите е неприемлива и неадекватна. На 30 януари Бургаският окръжен съд одобри споразумение между прокуратурата и Димитър Желязков - Митьо Очите, според което несебърлията се признава за наркобос и се съгласява да изтърпи наказание от 4 години и 6 месеца затвор. От присъдата на Очите ще бъде приспаднaто времето, което той прекара в следствения арест след задържането му на 5 април 2007 г.

1500 лева заплата за школските директори, обнадеждава Монитор.

Между 1300 и 1500 лева месечна заплата обещават на училищните директори от Министерството на образованието и науката чрез подопечните им регионални инспекторати. Това заяви пред "Монитор" председателят на Независимия учителски синдикат Аспарух Томов. "В замяна на тлъстите за просветните стандарти заплати от училищните мениджъри се иска да направят съкращения на персонала и така да се вместят в отпуснатите им от държавата пари с цената на всичко", обясни синдикалистът. На последното обсъждане на наредбите, свързани с делегираните бюджети, представителите на директорските организации реагирали остро на предложението синдикатите също да имат думата при определянето на тяхното заплащане, защото то идвало от единния стандарт за издръжка на ученика. Профсъюзите не са съгласни и с на практика неограничените правомощия на директорите при назначаването на кадри и в управлението на училищата и то, без да има ясни стандарти за това в условията на самостоятелен бюджет.

За кожата на една академия, анализира в Монитор Михаил Константинов.

Досега само Българската академия на науките не беше цамбурвала в перманентния скандал, който отдавна е станал символ на българското безвремие. Е, дочакахме, случи се. Но пък как ефектно се случи. БАН, символът на българската наука и наследник на Българското книжовно дружество от 1869 г., смело се хвърли в мелето, в което от години се ритат и отстрелват мутри и политици. И наистина, няма как всичко в държавата да е в мръсно жълто, а Академията ­ цялата в бяло. Но нещата си дойдоха по местата. Както се казва, от няколко дни семейният скандал се премести от панелната кухничка в градинката пред блока. Сеирът е пълен, срамът ­ също Известно е, че когато нещо се прави незаконно и неморално, то е за пари. А ако нещото е много незаконно и много неморално ­ значи парите са много. В случая парите са 500 милиона, а според някои специалисти­ даже един милиард евро. За България това са много пари, а за една организация като БАН са даже страшно много. И наистина, годишните приходи на БАН не надвишават 48 милиона евро, което пък е причина за жалкото състояние на повечето институти и лаборатории към тази организация. Само че този митичен милиард няма да се похарчи за благото на българската наука, а ще се открадне. Ще се открадне просто и ясно, по ленински. Както впрочем се краде от националния доход, което пък е причина да сме обидно бедни, след като тези, които работят, го правят не по-зле от колегите си на Запад.

Маниак атакува жени и мъже с киселина?, плаши 24 часа.

Плъзна страшен слух в София, след като продавачка от “Фантастико” не позна нападателя си, а лекари мълчаха от какво е пострадал друг в Надежда - разяждаща течност или газов пистолет. Маниак атакува с киселина непознати столичани. Този страшен слух упорито вървеше вчера, след като първо продавачка от "Фантастико" бе залята с разяждаща течност, а часове по-късно с аналогични рани в софийска болница бе докаран млад мъж. Слухът се подсилва от факта, че вече месец не е ясно кой и защо плисна киселина в лицето на зъболекарка пред Търговската гимназия. Д-р Деница Шанова е без око след безумното нападение.

Следенето в интернет влиза в съда, осведомява Дума.

Потребителите са готови да стигнат и до евроинституциите Ще сезираме Административния съд за наредбата, която позволява на МВР и ДАИТС да проверяват данни на потребители в интернет. Това заявиха вчера от гражданско сдружение "Електронна граница", които в петък протестираха заради следенето в интернет. От сдружението обявиха, че ще потърсят правата си по възможни начини чрез законодателна инициатива, сезиране на Конституционния съд и ако се наложи, и на Европейския съд. Наредбата на МВР и ДАИТС от 7 януари т.г. определя реда и начина, по който мобилни и интернет оператори, както и доставчици на фиксирана и IP телефония, трябва да предоставят данни на МВР за потребителите си. В нея се посочва, че тя въвежда в българското законодателство изискванията на европейската Директива 2006/24. Тази директива е влязла в сила само в седем страни от Евросъюза, твърдят потребители. В други 20 тя е срещнала голяма съпротива. Дори при приемането й от Европейския парламент е била приета само с 2 гласа в повече, което говори за колебание от страна и на евродепутатите. Сдруженията са решени, ако се наложи, да съберат 1 млн. подписа за отмяна на тази директива според възможност, която ни дава Лисабонският договор, който все още не е ратифициран у нас.

Мним Вучков побърквал Бърза помощ, пише Дневен Труд.

Мъж, който се превъплъщавал в ролята на водещия от Тв 2 на “Светът и човекът” проф. Юлиян Вучков, побърквал от дни екипа на спешното в Кюстендил, споделиха дежурните лекари вчера. “Искам да засегнем сериозния проблем за корупцията по високите етажи на властта. Как можем да изкореним корупцията? Професор Вучков съм и слушам вашето мнение”, с патос “дебатирал” анонимният “водещ”. “Изтормози ни - държи линията заета 5-10 минути. Пуска ни и реклами, вероятно си е записал клипове от БГ радио. Когато отказваме да се включим в “предаването” му и затворим, след секунди пак ни набира, но от друг номер. И кошмарът започва отначало”, разказа препатил лекар. Телефонният терорист се представял като Иван Хаджиев. От спешното пуснали в петък молба в пощата и БТК да помогнат за предотвратяването на телефонния ад. Обадили се и в полицията. Засега обаче никой не предприел нищо.

До 20% свалят цените за лов, информира 24 часа.

На изложение в Дортмунд се фукаме със зъби от глиган, отстрелян от Тодор Живков.  Между 5 и 20% по-ниски са цените за лов у нас през тази година. Намалихме ги, за да сме по-конкурентоспособни сред чуждите авджии. Това съобщи зам.-шефът на Държавната агенция по горите Йордан Радославов.

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама