НОВИНИ


Менда Стоянова приглася на Дянков за пенсионирането

25 5036 08.11.2011
Менда Стоянова приглася на Дянков за пенсионирането
Менда Стоянова

Ден след като финансовият министър Симеон Дянков лансира идеята за вдигане на пенсионната възраст от следващата година, в подкрепа на тази мярка се изказа и председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова (ГЕРБ).


 

Макар Дянков по-късно пред социалните партньори в тристранния съвет да се отрече от думите си, идеята за вдигане на възрастта за пенсия среща подкрепа и от други представители на управляващите.
 

“Това, което беше постигнато като споразумение през тази година - началото на започване на вдигане на възрастта да бъде 2021 година, лично на мен ми се вижда, така, доста отдалечено в хоризонта и не би могло да помогне за този процес. Мисля, че по-рано от 2021 година трябва да започне постепенното вдигане на възрастта. Но в никакъв случай рязко“, заяви Стоянова пред Дарик радио. По думите й стъпката за увеличение трябва да е между три и шест месеца на година. “Мисля, че колкото по-рано започне, толкова по-голям ефект би имало върху пенсионната система и толкова по-плавно би могло да се движи това нарастване“, казва Стоянова и допълва, че подкрепя идеята увеличението да започне от 2012 година с бавни темпове.


Тя смята, че ръстът на минималното възнаграждение от 270 на 290 лева би натоварило повече бизнеса, отколкото бюджета и затова е по-разумно да се обвърже с производителността на труда, а не за пореден път да бъде административен акт.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама