БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


Дянков предупреди зърнопроизводителите да не стачкуват

6 4942 09.11.2011
Дянков предупреди зърнопроизводителите да не стачкуват

Финансовият министър Симеон Дянков предупреди зърнопроизводителите, че ако излязат на протест и блокират страната, предвиденият за тях бюджет може да бъде намален още.


 

Той беше категоричен, че договорки за допълнителни 230 милиона за сектора не са правени и земеделието ще получи точно толкова пари, колкото са планирани за тази година.

 

Припомняме, че по-рано днес националната асоциация на зърнопроизводителите обяви безсрочни национални протестни действия. Те ще преминат към ефективни протести, ако до първото четене на законопроекта за държавен бюджет в Народното събрание няма промяна на заложените проекти за земеделие.

 

Според проектобюджет 2012 парите ще бъдат с 230 милиона лева по-малко, а други 70 млн. лв. са от неосъществени плащания, обясни финансовият министър.

 

Тази цифра просто не съществува, нито има такова искане, нито пък намерение за допълнителни 230 милиона в проектобюджет 2012 г., обяви Дянков, цитиран от БНР.

 

Никога от държавния бюджет не са давани пари за животновъди и други растениевъди. Тази година сме предложи 60 милиона да отидат за животновъди и част от бюджета на Министерство на земеделието да отиде за други растениевъди, в които се включват пчелари, домати, чушки и общо взето зеленчуците. Не е редно един сектор, който години наред получава големи държавни субсидии, да продължава да настоява всяка година за по-големи и по-големи, коментира финансист номер едно.


Надявам се да са достатъчно разумни - да не стачкуват и да не блокират страната, обърна се задочно към зърнопроизводителите Дянков. Ако обаче тръгнат да правят това, ние сме в процес на бюджетна процедура и тези пари, които сега им се дават, лесно могат да бъдат преразпределени за други сектори, предупреди той.

 

Дянков прогнозира, че животновъдите например биха били много доволни и посочи, че ще е първият, който ще предложи подобно преразпределение. Той беше категоричен, че производителите нямат основания за недоволство, защото всяка година бюджетът за тях, идващ от Европа, се увеличава.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама