НОВИНИ


Трактора източвал данни от МВР за рекет

16 6624 15.11.2011
Трактора източвал данни от МВР за рекет
Алексей Петров

Ползвал базата данни на полицията при изнудването на бизнесмени. Петко Сертов: Алексей Петров се хвалеше с връзката си с Филчев.



Тарторът на престъпната банда „Октопод” Алексей Петров-Трактора е източвал базата данни на МВР в продължение на години. Това става ясно от обвинителния акт срещу престъпния бос и петима негови авери, който беше внесен преди седмица в съда, пише днес в. "Монитор". Според показанията на няколко свидетели, хората на Трактора използвали връзките му в полицията, за даправят проучвания на длъжници. От системата на МВР се вадени справки за адреса, семейното положение, имотите и друга важна информация за мишените на бандата. В документите били записани данни и за братя, сестри и дори родители на длъжниците. Запознати разказали пред разследващите как биячите на Трактора разнасяли из фирмите му бланки на вътрешното ведомство с личните данни на различни хора.

Освен за информатори хората на Трактора ползвали полицаите и за биячи. Благодарение на връзките на Петров в силовото ведомство, когато мутрите му тръгвали към адреса на някой длъжник, „се осигурявало и присъствието на човек от полицията”. Така освен за сплашване служителите на реда гарантирали и че някой друг техен колега няма да задържи рекетьорите на Трактора. Освен ченгета Петров ползвал услугите и на местни мутри както и на няколко чуждестранни престъпници. Според показанията на няколко различни свидетели благодарение на връзката си с варненският бивш общинар и скандален бизнесмен Веселин Данов Алексей Петров успял да „наеме на работа” четирима чеченци и един беларусин. В подземния свят групата била известна само с малките си имена като Руслан, Дмитрий, Андрей, Умар и Владимир.Чужденците били разработвани от службите по подозрение, че са извършвали поръчкови убийства, сплашване на длъжници и склоняване към проституция. Пред разследващите свидетели обяснили, че когато Алексей Петров започнал работа като съветник на председателя на ДАНС, се притеснил от контактите си с чужденците. Затова през май 2008 година от шефа на родното ФБР била издадена заповед за експулсирането им от страната.

От държавното обвинение твърдят още, че в папките с доказателства са събрали достатъчно информация за връзките на Алексей Петров с изпълнителната власт и прокуратурата. Сред един от основните свидетели, който разказва за близките отношения на главата на Октопода и бившия главен прокурор Никола Филчев, е ексшефът на ДАНС Петко Сертов. „Алексей Петров се хвалеше с това, че е много близък с Филчев”, заявил бившият началник на родното ФБР при разпита му делото „Октопод“. Показания в този дух са дали още шефът на МВР по времето на Иван Костов Емануил Йорданов и бившият шеф на НСС Атанас Атанасов.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама