НОВИНИ


Вдигат с година пенсионната възраст от 2012?

27 5438 16.11.2011
Вдигат с година пенсионната възраст от 2012?

С една година ще се увеличи пенсионната възраст за мъжете и за жените от 2012 г. Това няма да стане от 1 януари, а по вероятно към май или юли, каза в кулоарите на парламента заместник-финансовият министър Владислав Горанов.



Сценарий за някакво увеличаване на пенсиите в 2012 година може да дойде само с по-висок дефицит или чрез промяна на възрастта за пенсиониране. Всички потвърждават, че по-високият дефицит е неразумно да се генерира, още повече той е по-висок дефицит не само за 2012 година, а ще се екстраполира и в следващите години и затова надделя становището, че ако трябва да се реализира политика в тази посока, е разумно да се увеличи възрастта за пенсиониране с 1 година от 2012 година. Договорените през предходната година графици за нарастване на възрастта не са достатъчни като разполагане във времето и ще трябва да бъдат изтеглени. Ние не променяме пенсионния модел. Ние променяме възрастта за пенсиониране, обясни Горанова. 

Тя добави още, че това, което е било договорено за начало 2021 г., е твърде плаха стъпка към правилната посока за увеличаване на възрастта за пенсиониране. Било е договорено при други реалности, при други очаквания за развитието на кризата и въобще на Европа. Сметките показват, че около 30 милиона ще бъдат спестени в разхода, а в прихода се очакват около 21 милиона и общо всичкото това отива за увеличение на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст. 

Според бившия социален министър Емилия Масларова това решение ще срине доверието в пенсионната система.

Това решение е доста прибързано и ще има много сериозни последствия за в бъдеще. Нека да бъдем достатъчно честни. Българите не получават толкова дълго време пенсия, колкото в страните-членки на Европейския съюз, защото живеем с няколко години по-малко от тях - над 5 години са за жените, над 7 години са за мъжете. Така че ние много добре знаем колко живеем, как живеем. Смятам, че това е просто извиване на ръце, показване на мускули и сриване на доверието в пенсионната система. Колко от вас ще се доверяват, че като са коректни платци на системата, тези, които управляват системата, ще бъдат коректни към поетите ангажименти към тях, коментира Масларова.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама