НОВИНИ


Тотално забраняват тютюнопушенето?

11 11325 17.11.2011
Тотално забраняват тютюнопушенето?
пасивното пушене също убива

Неправителствени организации започват инициатива за връщане на тоталната забрана за пушене.


 

 

Партньорският проект „Да върнем пълната забрана за тютюнопушенето е подкрепен от филантропския фонд на Блумберг, САЩ, чрез Международния съюз против туберкулозата и белодробните заболявания. Това стана ясно по време на пресконференция по повод на Международния ден без тютюнопушене.
Проектът има за цел да събуди общественото отношение към проблема и да анализира ситуацията в България. Екипът търси и създаването на активна гражданска позиция за контрол на спазването на закона. Сумата, спонсорирана по проекта, който ще продължи две години, е 210 000 долара.
В момента, под натиска на туристическото и ресторантьорското лоби, у нас има частична забрана на тютюнопушенето в заведенията, като остава пълната забрана на тютюнопушене на работното и място и в обществения транспорт. В 15 от 27-те страни на ЕС е прието пълното ограничение за тютюнопушене.

Недялко Ташев - директор на фондация „Борба с рака", посочи, че ако през 1993 година раковите заболявания у нас са били 23 528, то през 2008 година са 34 576. Тоест 1,5 пъти е увеличаваното на раковите заболявания, което е един от най-високите проценти за Европа.

Според д-р Маша Гавраилова - старши анализатор на политики за намаляване на тютюнопушенето, когато един пушач е решил да не спира, нищо не може да го убеди. По думите й най-често консултации за отказване на цигарите търсят хора, които са се уплашили поради някаква заболяване. Тя посочи, че основната цел на намаляването на тютюнопушенето е да се ограничи рискът за непушачите, да се защитят тези, които са взели решението да не пушат.

Проектът "Да върнем пълната забрана" за тютюнопушенето на обществени места планира да създаде и интернет платформа, в която гражданите ще могат да подават сигнали във връзка с нарушения на действащите наредби за ограничаване на тютюневия дим.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама