НОВИНИ


След 6-дневна стачка в БДЖ е време за преговори

9 5381 29.11.2011
След 6-дневна стачка в БДЖ е време за преговори

На шестия ден от стачката в железници стана ясно, че преговори между синдикатите и ръководството на БДЖ ще има. Срещата е насрочена за сряда в 14 ч., потвърдиха и двете страни.


 

Искаме подписване на Колективен трудов договор и изпълнение но стачното споразумение от март тази година, заяви Розен Зарков от КТ “Подкрепа”, цитиран от БНР.

 

Владимир Владимиров, шеф на директорския борд в БДЖ каза от своя страна, че може и да се постигне разбирателство със синдикатите, но ръководството няма да отстъпи от набелязаните мерки за икономии – съкращения, спиране на влакове и увеличение на цените на билетите.

 

Междувременно организаторите на протеста в БДЖ обвиниха за пореден път ръководството в локаут на стачката. Причината е заповед от понеделник, с която се спират 30 влака от 29 ноември до 10 декември.

 

Валентин Никифоров, вицепрезидент на КНСБ обясни, че това е локаут по смисъла на закона за уреждане на колективните трудови спорове. Според чл. 20 от този закон на работодателя му е забранено да преустановява дори част от дейността на предприятието с цел предотвратяване или спиране на стачка. Мениджърите не могат нито да преустановяват дейност, нито да съкращават работници при обявена и провеждаща се стачка, каза Никифоров.

 

Той заяви, че ще се сезират европейските институции и българския съд, защото според него това, което се извършва е безобразие.

 

Според ръководството на БДЖ обаче стачката е незаконна и затова не се съобразява с нея. В понеделник "БДЖ Товарни превози" внесе иск в съда срещу 10 свои служители, организирали стачката и поиска обявяване на протеста за незаконен. Синдикатите коментираха, че този ход е само заплаха.

 

Ако те мислеха, че стачката е незаконна, бъдете сигурни, че щяха да я внесат в съда, преди да започнем. Да бяха го внесли още на 7-ми, когато я обявихме, обясни Петър Бунев от КНСБ.

 

Днес 80% от железничарите, които са на смяна, стачкуват, съобщиха от обединения стачен комитет на КТ "Подкрепа" и КНСБ.

 

От общо 131 влака по разписание в цялата страна към 10.30 часа, които е трябвало да тръгнат или са били в движение от преди началото на стачката, са спрели 96, 8 влака са отменени, а за 19 влака, които са били в движение преди началото на стачката, до този момент не са стигнали до крайната си точка, като няма сведение на коя гара са спрели.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама