НОВИНИ


Освободиха адвоката Николай Велков

10 5424 10.12.2011
Освободиха адвоката Николай Велков

В мотивите към решението на съда се посочва, че няма обосновано предположение Велков да е извършил престъпленията закана за убийство и измама в големи размери, в които е обвинен.



Съдът не уважи искането на Софийската районна прокуратура за налагане на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо адвокат Николай Велков и постанови той да бъде освободен незабавно, съобщиха от Софийския районен съд, съобщава news.bg. Той беше задържан заради изнудване и поискан подкуп от Кирил Киров, известен като Киро Японеца.

 

В мотивите към решението на съда се посочва, че няма обосновано предположение Велков да е извършил престъпленията закана за убийство и измама в големи размери, в които е обвинен. Този извод е направен въз основа на противоречие в показанията на единствения свидетел на обвинението - Кирил Киров, и материалите събрани чрез специални разузнавателни средства. Според съда, свидетелят е заинтересован от изхода на делото срещу Николай Велков, доколкото Киров е обвиняем по друго дело, за нанесена телесна повреда на адвоката.

 

Паричната сума, за която е повдигнато обвинението за измама срещу Велков, е дадена от Киров като обезщетение за нанесена телесна повреда, де казва още в съобщение на Софийския районен съд до медиите. Според съдебния състав, няма опасност адвокат Велков да извърши друго престъпление или да се укрие. Решението на съда подлежи на обжалване и протест в 3-дневен срок от днес, пред Софийския градски съд, като в случай на обжалване или протестиране делото пред СГС ще се гледа на 16 декември 2011 г. от 10.00 часа.

 

Велков, който е сочен за близък до Алексей Петров, беше задържан показно в центъра на София на 7 декември. У него бяха намерени 10 хиляди белязани евро, вероятно платени като подкуп от Кирил Кирилов, за да бъде оттеглен съдебния си иск на срещу него, подаден от адвоката.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама