НОВИНИ


Много газ край Плевен!

41 7202 11.12.2011
Много газ край Плевен!

От находището могат да се добиват до 1 млрд. куб. м годишно, което е близо една трета от потреблението в страната. Над 10 млрд. куб. м природен газ са скрити в земята край плевенското село Девенци. Откритието е направила тексаската компания “Трансатлантик петролиум”.



Тексаската компания "Трансатлантик петролиум" е открила голямо находище на газ край плевенското село Девенци, съобщи икономическият министър Трайчо Трайков на семинар в Банско, пише в. Труд. По думите му от находището може да се добиват около 1 млрд. куб. м газ годишно, което е около 40% от използваното гориво в страната. Общо през 2011 г. се очаква България да изразходва около 2,4 млрд. куб. м, като 90% от тях са внос от Русия по данни на преносната държавна компания "Булгартрансгаз". Преди кризата в страната се използваха около 3 млрд. куб. м.

"Очаквам, че цените, на които ще купуваме газ от новото находище, ще са поне с около 30-40% по-ниски от пазарните, защото разходите са по-малки в сравнение със себестойността на горивото, транспортирано през 3000 километра", каза Трайков, цитиран от БТА. "Трансатлантик петролиум" трябва да договори с доставчика "Булгаргаз" цената, по която държавната компания ще купува горивото.

Освен по-голяма независимост от вноса на руско синьо гориво, ползата за България ще бъде и от приходите в бюджета от концесионни такси, които тексаската компания ще плаща. Също днес Трайков каза, че управляваното от него ведомство е събрало с 20 млн. лв. повече концесионни такси от планираните 40 млн. лв. за 2011 г. От икономическото министерство допълниха пред "Труд", че прогнозните запаси от газ в находището край Девенци са около 10 млрд. куб. м. Първоначално ще е възможен добив от около 200-300 млн. куб. м годишно. Толкова в момента добива шотландската компания "Мелроуз" край Каварна. Преди да започне разработката на находището край Девенци, тексаското дружество трябва да получи положителна екооценка и чак след това ще й се издаде разрешение за концесия.

Преди "Трансатлантик" да се заеме с търсене на газ край плевенското село, участъкът се изучаваше от българската компания "Дайрект петролиум". Проучванията не са се отразили на търсенето на имоти в района и на цените им, каза пред "Труд" кметът на селото Галин Янчев. "Две къщи се продадоха в селото, всяка за около 6 хил. лв. Когато беше бумът на имотния пазар, имаше сделки и за 10 000 лева, че и нагоре",каза Янчев. Същата била ситуацията и с търсенето на парцели и земеделски земи край селото - "няма промяна в цените, не се забелязва и завишен интерес на мераклии да купуват". Двама жители на Девенци в момента са наети на работа от "Трансатлантик петролиум", съобщи още Галин Янчев. Край Девенци има и други находища на газ, които се експлоатират, но през тази година от тях не са добити никакви количества, по данни на "Булгартрансгаз". (Труд)
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама