АКТУАЛНО


Отиде си бащата на “нежната революция”

17 6570 18.12.2011
Отиде си бащата на “нежната революция”
Вацлав Хавел

На 75 години почина бившият президент на Чехословакия Вацлав Хавел, предадоха световните агенции в неделя.


  

Икона на антикомунистическото дисидентско движение и символ на демократичното възраждане в Източна Европа, той бе въплъщение на Нежната революция от 1989 г., свалила по мирен път тоталитарния режим в Прага, предаде Франс прес.

 

Хавел е починал във вилата си в северна Чехия, където се възстановявал от тежка пневмония от средата на юли. Болестта е била съпътствана от различни усложнения, като загуба на равновесие, отслабване на паметта и измършавяване, разкри наскоро самият Хавел.

 

Лошо лекуваната в затвора пневмония и рак на белия дроб бяха в основата на многобройните здравословни проблеми на Вацлав Хавел, който е лежал пет години в затвора при комунистическия режим в бивша Чехословакия за дисидентска дейност, припомня Франс прес.

 

Вацлав Хавел е роден на 5 октомври 1936 г. в Прага, в семейство, притежаващо киностудии и десетки сгради в столицата. Лишен е от право да следва в рамките на кампанията за борба с буржоазията, провеждана от комунистическия режим. Така той се отдава на театъра през 1955 г. - първо като сценичен машинист, после като автор на абсурдистки пиеси.

 

Признание печели в средата на 1960-те години, но идва съветската окупация на страната през 1968 г. и той влиза в дисидентските среди. Хавел става един от авторите на "Харта-77" – манифеста на опозицията на комунистическия режим в защита на човешките права, под който подписи слагат най-видните дисиденти на страната. Осъден е на 4 години затвор и написва зад решетките известните "Писма до Олга", първата си съпруга. В същото време комунистическата власт в Чехословакия забранява някои от произведенията му.

 

През есента на 1989 г. оглавява "Граждански форум" - организацията, координирала Нежната революция в Чехословакия. Става първият президент на посткомунистическа Чехословакия от 1989 до 1992 г., а след това и първият президент на Чехия от 1993 до 2003 г.).

 

След смъртта на съпругата си Олга през 1996 г. бързо сключва повторен брак с актрисата Дагмар Вешкърнова, двайсет години по-млада от него.

 

След оттеглянето си от властта, въпреки крехкото се здраве се посвещава на борбата за човешки права в Куба, Беларус, Мианма и Русия, припомня Франс прес.

 

Връща се и към писателския труд: през 2006 г. публикува своите политически мемоари, а след две години и една пиеса – "Да си тръгнеш", станала и заглавие на едноименния филм, представен на предпремиера в Прага през март.

 

Здравето на Вацлав Хавел е разклатено още по време на петте години, прекарани в комунистическите тъмници, годините на върло пушене също си казват думата. Той неведнъж се разминава на косъм със смъртта. През декември 1996 г. е опериран от рак на десния бял дроб, през април 1998 г. хирурзи в Австрия го спасяват в последния момент от чревна перфорация, а през следващия август получава сърдечен пристъп.

 

На 8 март 2011 г. Хавел отново е приет в пражка болница с тежки белодробни смущения - две седмици преди премиерата на филма "Да си тръгнеш" въз основа на пиесата му. След което се оттегли във вилата си, където и си отиде от белия свят.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама