ПРЕСАТА ДНЕС


Понеделнишката преса

0 4119 17.02.2008
Понеделнишката преса

Вестниците пишат за стратегиите за вота; за Симеон, който гони министри след 7 дни; за това, че Косово ни моли за хляб; за болниците и за бедни, и за богати; за студа и оскъпеното отопление.


Управляващи и опозиция коват стратегията си за вота на недоверие, осведомява Дневник.

Дни преди дебатите по четвъртия вот на недоверие срещу кабинета "Станишев", посветен на корупцията, в лагерите на управляващите и на опозицията трескаво се подготвят доклади, събират се разобличаващи данни, организират се протести и се пишат речи. От тройната коалиция се канят да "удавят" опонентите си с отчети и доклади за успешната си борба с корупцията, разказаха стратези от БСП, НДСВ и ДПС. За целта са мобилизирани инспекторатите към всяко министерство, инспекторатът към Министерския съвет и парламентарната комисия за борба с корупцията, оглавявана от Бойко Великов (БСП). От НДСВ заявиха, че се надяват на по-голяма конкретика в дебата. Корупция се доказва в съда, но очевидно някои се опитват да превърнат Народното събрание в сериал от рода на "Джеймс Бонд", коментира царист. От ДПС обещаваха да бранят не само своите министри, а да защитават всички сектори. От опозицията вече призоваха гражданите на протестен митинг около парламента, докато вътре се водят дебати по вота.

След 7 дни Симеон гони министри, разкрива Стандарт.

Денят Х за НДСВ дойде. След двумесечно затишие на 26 февруари царят най-сетне събира Политическия съвет на партията. Очаква се на срещата Симеон да сложи край на спекулациите за рокадите в кабинета, като сам назове имената на хората от изпълнителната власт, които трябва да си отидат заради липса на лоялност към него. Това научи "Стандарт" от източници от "Врабча" 23. Точката не е включена в официалния дневен ред на сбирката. Източниците на вестника обаче твърдят, че Симеон свиква заседанието, за да обяви най-сетне дали от правителството ще си ходят жълти министри или рокадите ще засегнат само "панайотките" във втория ешелон на властта. "Почти сигурно е, че царят няма да се задоволи само с оставките на зам.-министри. Той ще настоява за смяна на поне един от министрите ни", заявиха още от "Врабча" 23. Според тях самият ремонт на правителството щял да стане факт в началото на март.  

Косово ни моли за хляб, научил е Стандарт. 

Косово помоли София за помощ часове след като се обяви за независимо. Властта в Прищина иска ток, храни, лекарства и транспорт. Цялото зареждане на новата държава трябва да мине през Македония и България. Затова екипът на Хашим Тачи моли София наши транспортни фирми да поемат доставките за Прищина. Икономическият екип на Сергей Станишев се събира в понеделник , за да реши каква да бъде позицията ни към Косово. Отсега е ясно само, че няма как да доставяме електроенергия, тъй като далекопроводите минават през Сърбия.

Ще има болници и за бедни, и за богати, успокоява Новинар. 

В бъдеще ще има различни болници за граждани с различни финансови възможности. Това заяви изпълнителният директор на Агенцията за приватизация Тодор Николов. Тъй като средствата от бюджета в здравеопазването не са достатъчни, според него чрез приватизацията на лечебните заведения значително ще се подобри обслужването, материалната база и заплащането на лекарите. Но подчерта, че би било рисковано приватизирането на болници, които са единствени за дадено населено място.

Майки искат 80 лева на дете без ясла, съобщава Стандарт.

По 80 лева на месец да плаща общината на всяко дете, за което няма място в детската градина. Това поискаха родители от Дискусионен клуб за социална местна политика вчера. Техните изчисления сочат, че за 7341 деца няма място в софийските ясли и забавачки. След старта на електронния сайт за записване в детска градина молба са подали 13 431 родители. Само 6091 деца обаче са били приети. Цифрите на сдружението се разминават с близо 2 хиляди в сравнение с тези на общината. Според зам.-кметицата Йорданка Фандъкова място в забавачките няма само за около 5500 деца.

Вълчев: Проверяваме избора в БАН, цитира Дума.

Правим група, която да изясни какви са законовите възможности да направим проверка на избора на председател на БАН, заяви министър Даниел Вълчев. С избора на акад. Иван Юхновски, който навърши 70 г., законът е нарушен, обяви той. Според Вълчев чл. 8 в Закона за БАН няма нужда да се тълкува, защото е ясен: академиците могат да работят на щат до навършването на 70 г. Според ръководството на академията обаче това не било така. Министърът не спомена, че правният институт на БАН е дал официално становище по казуса. По Кодекса на труда всеки българин има право да работи до всякаква възраст без ограничения, но когато навърши години за пенсия, работодателят може да го освободи. Текстът в Закона за БАН е само предпазен - за да не може работодателят да освободи академик преди 70 г., казват юристите. Според тях не се поставя забрана за заемане на щат. В същия смисъл е и тълкуванието на видния специалист по трудово право проф. Васил Мръчков в "Коментар към Кодекса на труда". Друго тълкуване би нарушило Конвенция 111, забраняваща дискриминация по възраст. Според Вълчев това били настроения в малка част от ръководството на БАН. Акад. Юхновски бе преизбран на поста на 11 февруари с много голямо мнозинство от Общото събрание на БАН. Ако има и други на щат над 70 г. в БАН, тези, които са ги допуснали, ще си носят отговорността, закани се министърът.

Бургас е пас за нефтопровода, смята Днтевен Труд. 

Първият местен референдум в историята на Бургас се провали с гръм и трясък. Едва 18. 72 % от местните жители дадоха гласи си “за” или “против” изграждането на нефтопровод от Бургас до Александруполис до 16 часа в неделя. За да са валидни резултатите от вота, пред урните трябваше да дойдат над 50 на сто от имащите право на глас в морския град. За сравнение на последните местни избори, активността на избирателите бе над 51 %.

В Пловдив ходят на черква и в интернет, пише Дума.

За пръв път в историята Българската православна църква вчера в Пловдив бе предавано на живо в интернет богослужение от Катедралния храм "Успение Богородично". В неделята на Митаря и Фарисея, според черковния календар, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай в съслужие с 12 свещеници от епархията отслужи архиерейска Света литургия. Близо тричасовата служба бе предавана с 4 камери от Plovdivlive.com. В своята проповед накрая владиката благодари за подкрепата от миряните в епархията, както и на онези, които с критиките си са го напътствали в служението на Пловдивската катедра. На 17 февруари се навърши точно година от встъпването на Знеполския епископ Николай в сан Пловдивски митрополит. Дядо Николай има намерение онлайн богослуженията да станат редовна практика в Пловдивската епархия, научи ДУМА. В събота Катедралният храм се сдоби с интернет форсмажорно, но занапред черквите, от които ще се предават службите, ще бъдат свързани планово с глобалната мрежа.

Рекорд – измериха минус 30 градуса на Мусала, отчита Дневен Труд. 

Сухият студ в съчетание с бръснещ вятър в неделя докараха рекордно ниски температури в планините. На Мусала бяха измерени минус 30 градуса при скорост на вятъра 10 м/сек. Според дежурните синоптици от метеорологичния институт на БАН това е абсолютен рекорд за този ден от 120 год. насам. Предишният е бил през 1983 год. – термометрите на Мусала тогава показвали минус 25. 6 градуса. Прогнозите са, че в понеделник ще е студено, но облачността ще намалее, във вторник ще има слънце, а в сряда температурите ще се повишат с 3 –4 градуса.

Студът оскъпи отоплението, изчислява 24 часа. 

Февруари ще бъде тежък откъм сметки за отопление, след като започнаха да идват фактурите за първия месец на 2008 год. В Пловдив част от сметките за парно показват 40 лв. нагоре, а в столицата скокът е с около 2 – 3 на сто. Най- неочаквано е поскъпването на дърва, въглища и брикети посред зима с 20 %. На тях разчитат около 40 % от домакинствата. Преди дни дойдоха и големи суми за януарския ток – в тях бяха отчетени повече дни от декември.

Frognews.bg 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама