СВЯТ


102 хиляди излязоха на бул. „Сахаров” срещу Кремъл

11 6689 26.12.2011
102 хиляди излязоха на бул. „Сахаров” срещу Кремъл
Митингът на бул. "Сахаров" Блог Ильи zualt Варламов

102 хиляди души се включиха в митинга под надслов „За честни избори” на бул. „Сахаров” в Москва на 24 декември. Точният брой бе обявен и публикуван на 25 декември, Коледа, от журналистите на в. „Новая газета”.


Преброяването е извършено от четирима журналисти по специален математически способ. Те разделили булеварда на 41 рамки и преброили колко души се събират в една рамка. Преброяването е извършено от 13 до 16 часа и гарантира много голяма точност. Данните са се събирали и сравнявали на всеки 5 минути. Полученият резултат показал 102 486 участници в протеста. Журналистите признават, че е възможна грешка, но тя е в рамките на около 500 до 700 души.

 

В същото време официалната информация, съобщена от руската Министерство на вътрешните работи е, че в митинга са участвали не повече от 29 000 души. Това е чиста пропаганда, коментират повечето руски медии. Все едно почти сто хиляди руснаци не са съществували на бул. „Сахаров”, иронизират политически коментатори.

 

Някои полицаи сами признали, че броили до 60 000 и после спрели, защото прииждали все нови и нови хора.

Митингът „За честни избори” е третият поред срещу фалшифицирането на изборите от 5 декември 2011 г. На първият протест се събраха около 7 000 души, а на вторият, на 10 декември, около 70 000.

Междувременно бившият президент Михаил Горбачов се обърна с открито писмо към премиерът Владимир Путин и настоя той да подаде оставка и да напусне политиката. Кремъл запази мълчание.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама