Трябва да имаме самочувствието на нация, която дава хубави неща. Започваме с „Горнооряховския суджук”. Имаме намерението да защитим и гроздовата ракия.. Това , каза на представянето на „Горнооряховския суджук” министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.
Той обясни, че ако някоя държава иска да прави "Горнооряховски суджук", ще трябва да плаща на България. Българската агенция по безопасност на храните ще гарантира, че суджукът не е фалшив.
Само три фирми в България ще имат право да произвеждат „Горнооряховски суджук”. Компаниите, които сега го правят, ще трябва да спрат, обясни Найденов.
От презентацията стана ясно, че Кипър имат локум, който се казва „Горнооряховски суджук” и затова Кипър е възразила срещу приемането на българския суджук, който може да подведе потребителите.
Кирил Вътев, председател на Асоциацията на месопреработвателите, обясни, че за защитено географско име кандидатстват и други традиционно български продукти - пастърма, филе „Елена”, врат „Тракия” и Панагюрска луканка. Според Вътев българските продукти много по-трудно ще добият известност като защитените географски наименования на Италия например, защото са по-малко българските емигранти, които да разпространява продуктите.