Вино ще се нарича напитката, направена само от грозде. Продукт с алкохолно съдържание под 37,5% пък, няма да се нарича ракия. Минималното съдържание на алкохол в гроздовата ракия се фиксира на 40%. Това предвижда нов закон, който предстои да бъде одобрен от кабинета и приет в парламента.
Мастиката трябва да е поне 47 градуса. Добавянето на спирт се забранява, а добавянето на захар ще става само при нужда.
Законът определя точните правила за производство на вино и спиртни напитки. Използваният в спиртните напитки етилов алкохол трябва да е получен единствено чрез ферментация на земеделски продукти. Това изключва влагането на медицински спирт и други синтетични вещества в напитките.
Глобите за тези, които произвеждат или продават напитки, неотговарящи на изискванията, ще са от 10 до 100 000 лв. Производителите на ментета на известни марки пък ще се наказват с глоба или имуществена санкция от 3 до 30 000 лв.