НОВИНИ


Ведомствените болници “миришат” на социализъм

14 5230 28.12.2011
Ведомствените болници “миришат” на социализъм
Стефан Константинов

Все още няма план за преструктуриране на ведомствените болници, тъй като все още чака информация от ресорните министерства. Това заяви днес здравният министър Стефан Константинов и добави, че този тип болници са остатък от социализма и нямат бъдеще.


 

В средата на декември премиерът Бойко Борисов нареди на министрите си по време на заседание на кабинета да се съберат и да му предложат реформа във ведомствените болници, така че занапред те да се самоиздържат от договорите си със Здравната каса, както останалите лечебни заведения.

“Ясно е, че бъдещето на ведомствените болници не е особено бляскаво. Военна болница доколкото изпълнява специфични мисии – да, категорично ще остане. Транспортна болница – има много малко неща, които са специфични, те могат да се поемат буквално от няколко кабинета“, коментира той.

“От десетилетия се говори за ведомствените болници, те са остатък от социализма и мисля, че е крайно време да се намери решението. Решението е да бъдат болници като всички останали. Не е редно да получават финансиране от няколко места – един път от НЗОК, един път от бюджета на съответното ведомство и накрая някои от тях да завършват с огромни дългове. Мисля, че това не е сериозно“, посочи Константинов.

Сега държавните и общински болници са търговски дружества, които се финансират от сключените договори с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), а държавата и общините имат право да инвестират само в ремонти и апаратура, с което повишават капитала си в дружествата. Отделно от това част от дейностите в болниците се финансират от Министерството на здравеопазването.

Такива са например трансплантациите, преминаването на пациенти през спешните портали на болниците, купуването на някои лекарства. Ведомствените болници като ВМА, МВР болница и Транспортна болница обаче получават допълнително финансиране и от ресорните министерства.

Попитан дали ще подпише Националния рамков договор за следващата година, Константинов съобщи, че вчера му е бил изпратен текстът на договора, но без приложенията към него. Той очаква да получи документите в пълния им вид, за да се запознае с тях.

Константинов откри в сряда обновения сектор за лечение на деца с открити форми на туберкулоза в специализираната болница “Света София“ ЕАД в столицата. За ремонта са отделени 368 хил. лв. от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама