НОВИНИ


Найденов: Навлякох си гнева на Дянков, защото исках повече пари за фермерите

20 8053 30.12.2011
Найденов: Навлякох си гнева на Дянков, защото исках повече пари за фермерите
Мирослав Найденов

Завиждам на Аню Ангелов, че военните нямат право да протестират.



Не си позволявам никога да коментирам членове на кабинета, казва в интервю за в. 24 часа министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Това може да прави само и единствено премиерът Бойко Борисов и той го направи. Аз няма какво повече да кажа. Имахме тежка година, пожелавам на всички мои колеги, включително и на министър Дянков, хубаво посрещане на 2012 г. и дано тя да бъде по-успешна за всички.

Протестите на фермери са нещо, което се случва не само в България. В повечето държави от ЕС дори е по-често. Наскоро в Белгия протестираха фермери, дефилираха и по "Шан-з-Елизе", и в Берлин.Емоционално съсловие са, не мога и да им се сърдя. Разликата между мъжа и момчето е в цената на играчките. Техните са скъпи, лъскави и хубави играчки, може пък да са искали да ги покажат. Но дано винаги го правят така, че да не притесняват ежедневието на останалите хора и бизнеса. А дали пак някога ще излязат на стачка? Сигурно, но не искам да гадая кога и защо. Правим всичко възможно в сектора да влиза все повече и повече. Надявам се да го оценят и разумът да вземе връх над емоциите. Разговорите този път, и то за първи път, течаха в много по-широк формат - освен зърнопроизводители имаше животновъди, зеленчукопроизводители, картофопроизводители, пчелари - целия спектър на аграрния сектор. Искаше ми се най-много на мен подпомагането да стане в пълен размер, до последно настоявах и, ако щете, навлякох си гнева на финансовия министър за това, но направих всичко, за да защитя сектора.

За мен е важното, че в земеделието като цяло влизат повече пари. Ако го сравним с чувала на Дядо Коледа - миналогодишният беше по-лек, с един-единствен, но голям подарък. А сега чувалът е по-тежък, с доста повече подаръци, макар и по-дребни. Но така ще зарадваме повече хора. На шега ще кажа, че завиждам на Аню Ангелов, че военните нямат право да протестират. Най-шумното съсловие е земеделското. Ако щете, то стана и мода да се протестира. Дори те са ми казвали в откровени разговори - ще покажем нашите трактори, за да видят всички, че ни има. Някои от тях и на самите протести го подкараха на забавление - песни, танци, кюфтета, кебапчета. Защо не стачкуват по време на жътва?


За ракията битката ще бъде много по-тежка, което означава и по-дълга. Но не трябва да се отказваме. Вече имаме прецедента. И трябва да се знае, че не са много защитените указания, не всички държави имат, а някои само по едно. Но ако положим усилия, може и да се поздравим с успех.


2011 г. за земеделието е изключително успешна. Реколтата беше много, много добра, световните цени също. Изключително много средства влязоха като субсидии и грантове по програмата за развитие на селските райони. По данни на Евростат българските земеделци са с най-голям ръст на приходите в целия ЕС. Първи сме по ръст на обработваемата земя.

Факт е, че външнотърговското салдо за 2010 г. е 3 пъти повече от 2009 г., а за първите 9 месеца на 2011 г. е по-голямо, отколкото за цялата 2010 г. И НСИ излезе с данни, че аграрният сектор е единственият с ръст в условията на криза. Всичкото това говори, че годината е успешна за земеделието.

 

Тази година направихме и най-тежката и важна, поне за мен, реформа - създадохме агенцията по безопасност на храните. Благодарение на работата на тези колеги не допуснахме нито един голям хранителен инцидент. А ще припомня за диоксиновата криза в Германия и психозата с ешерихия коли в Европа, спряхме и шапа на турската граница.

Започнахме и горската реформа. За първи път скъсахме тази връзка, която създаваше корупционни практики - обединението на контролната със стопанската дейност.


Преди половин година приехме новия закон за горите и там под натиска на същите тези еколози разписахме доста рестриктивни правила. Те доведоха буквално да блокираме ски туризма. Ще дам пример- разрешихме сервитута за далекопроводи и други съоръжения на енергото, а за ски пистите ги забранихме. А каква е разликата между това дали ще сложиш в гората един стълб на енергото, или един пилон за въже на лифт? Още повече че даваме само сервитут, а земята отдолу си остава държавна. Освен това стотици пъти повече километри писти има в Швейцарските или Австрийските Алпи, а те не са по-големи от България. Да не би да са развалили Алпите, като имат инфраструктура? С тези промени дадохме баланс. И най-важното - аз нямаше да ги внеса, ако нямах становището на Министерството на околната среда и водите. Получих категорична подкрепа от министър Караджова.

2012 г. ще бъде годината на животновъдството, казва още М. Найденов.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама