НОВИНИ


Борисов "ще сверява часовника си" при Меркел

50 5726 03.01.2012
Борисов "ще сверява часовника си" при Меркел
Бойко Борисов

Българската страна отново ще иска парите, които дължим на "Сименс" за мотриси, да бъдат разсрочени. Това е една от темите, които премиерът Бойко Борисов ще обсъди с канцлера Ангела Меркел по време на първото си за 2012 година посещение в Германия.


 

По думите на Борисов това е един от най-неприятните въпроси, които ще дискутират двамата премиери, пише “Стандарт”.

 

Той подчертава, че преговорите ще са трудни, защото 300 млн. лв. са сериозна сума, която дори и мощна компания на просперираща държава като "Сименс" ще настоява да си получи. 

Тъй като преговорите на министрите на финансите и транспорта Симеон Дянков и Ивайло Московски с немските им колеги не доведоха до положителен резултат, сега премиерът ще трябва да убеди Меркел, че за България е жизнено необходимо дългът да бъде отложен и разсрочен.

Първата визита на премиера за тази година е при Меркел, защото Германия е най-близкият ни партньор в ЕС, обясни Борисов. По думите му германския канцлер ни кани, за  да си сверим часовниците.

 

Имаме работен обяд, сядаме на масата и минаваме по всички теми - двустранните въпроси, ЕС, света, уточни още Борисов и добави, че България ще настоява да ни се намали кофинансирането по проекти с евросредства. 

Сега България кофинансира с 20%, а в транспорта плащането от бюджета е дори 40%", добави Борисов. Според него трябва да се приравнят правила и щом на закъсалите държави кофинансирането става 5%, същото да важи и за финансово дисциплинираните страни като нашата.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама