БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


Тр. Трайков за стачката на миньорите: На зло куче-зъл прът!

48 6716 06.01.2012
Тр. Трайков за стачката на миньорите: На зло куче-зъл прът!
Трайчо Трайков

Синдикатите и ръководството да се върнат на масата на преговорите и да се разберат в диалог; добрите хора трябва да имат добри пари и добро отношение, добави той.



Няма причина за стачка в Мини Марица Изток, отсече по БТВ икономическият министър Тр. Трайков. Той поиска да окуражи и ръководството и синдикатите - когато започнат преговорите за нов трудов договор нека въведат гъвкава компонента за заплатите. Не може, когато резултатите са добри, да се иска увеличение, а когато са лоши, всички да се скатават, добави той. Трайков напомни в контекста на този разговор българската поговорка "На зло куче - зъл прът" и изрази съмнения за рекет.

Представител на миньорите Генчев каза, че те няма да нарушават закона, но на въпрос колко ще продължи стачката, каза попитайте господин министъра. Човекът, с когото Генчев трябва да се разбере, е до него, това е зам.-изпълнителният директор. Самият шеф каза, че изискванията по протокола са изпълнени, направено било нещо повече - 15 %-но било увеличението на заплатите и допълнително се дали 2 % на ръководителите на рудници, за да вдигнат заплатите на проявилите се. Стачката няма основание особено по икономически причини, каза зам.-директорът, според когото стачката може би целяла създаване на несигурност и дестабилизация на обществото.

Синдикатите и ръководството да се върнат на масата на преговорите и да се разберат в диалог, препоръча Трайков. И им каза да се радват, че се дава възможност за икономически просперитет на предприятието. Планът за следващите месеци бил засилване на инвестиционната програма с нова техника, добави министърът. Добрите хора трябва да имат добри пари и добро отношение, заключи Трайков.

Заплахи, идващи от анонимни източници, не бива да се коментират, мерките така и така съществуват; премиерът предупреди всички да бъдат спокойни, коментира още Трайков по повод слуховете за заплахи, идващи от Хизбула.

Frognews.bg
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама