НОВИНИ


"Другата България" даде на съд парламента

25 6488 06.01.2012
"Другата България" даде на съд парламента

Политическа партия "Другата България" заведе дело срещу българския парламент. Причината е, че според тях българските политици нарушават конституцията на Република България и Лисабонския договор по отношение на избирателните права на българите в чужбина.


  

Вотът на българите в чужбина и този на сънародниците ни, които живеят на територията на България, не е равнопоставен, заяви председателят на ПП „Другата България" Божидар Томалевски, цитиран от Дарик.

 

Решението за завеждане на дело срещу парламента дошло след кръгла маса с участието на омбудсмана на България Константин Пенчев и българи, живеещи в чужбина.

 

От политическата партия очакват да им бъде изплатено обезщетение в размер на 240 лева или по 1 лев от всеки народен представител.

 
Исковата молба касае легитимните избирателни права на близо 3,5 млн. български граждани, живеещи в чужбина. Гласуването в чужбина се различава от гласуването в България. В чужбина се гласува бланкетно за партии, в България - за личност. Вотът от чужбина има само допълващ характер, докато вотът в България има пряк избирателен характер, обясни Томалевски. 

По думите му това е недопустимо съгласно Конституцията на Република България, както и Лисабонския договор или Конституцията на Европа.

 

Завеждаме дело директно срещу парламента, защото той е органът, който трябва да направи необходимите закони или законова норма и да отстрани нередностите и да даде възможност на всички български граждани да имат равни права, уточни Томалевски.

От политическата партия ще поискат от ВСС да постави делото под строг надзор.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама