ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 20 февруари

0 4192 19.02.2008
Пресата на 20 февруари

Вестниците пишат за критиката на официалната позиция за Косово; за десния шут към жълтите отцепници; за скандален хотел на плажната ивица в Созопол.


Десницата и експерти критикуват официалната позиция за Косово, пише Дневник.

Политици от десницата, дипломати и наблюдатели критикуваха във вторник официалната позиция на България за Косово като неясна и нездравословно колеблива. Външният министър Ивайло Калфин и във вторник повтори, че София трябва да установи официални отношения с Прищина в следващите седмици. Всъщност България призна Косово, но не събра смелост да го съобщи на света, коментира вчера Стефан Тафров, бивш посланик в ООН. Според него това "не е особено здравословно нито за международния авторитет, нито за информираността на българските граждани". Според Филип Димитров (СДС) София е трябвало да бъде сред първите, признаващи Косово. От четенето на неподходящи книги и неразбирането на собствената роля в съвременния свят български политици показаха неграмотно поведение, коментира той.

България е усвоила едва 20% от европарите за инфраструктура,съобщава Дневник. 

България е усвоила едва една пета от средствата по европейската предприсъединителна програма за инфраструктура ИСПА. Това сочат данните, публикувани от Министерството на финансите. Общата сума на проектите по ИСПА е 1.5 млрд. евро, а изплатени до момента от ЕС, международните финансови институции и националното съфинансиране са едва 347 млн. евро. Най-много закъсняват проектите за подобрения във водния сектор в София, Сливен и Кюстендил, по които, както и миналата година, не са договорени никакви средства.

Агенти под прикритие защитени от уволнение, научаваме от 24 часа. 

Служители на Държавната агенция за национална сигурност, които са внедрени под прикритие в други институции, ще бъдат защитени от уволнение при промени в администрацията приемник. Това предвижда правилникът за работа на агенцията, който бе обнародван в "Държавен вестник". Документът е приет от правителството. Агентите под прикритие ще получават и добавка към заплатата си на цивилен чиновник, ако тя е по-малка от щатното им разписание в ДАНС. Единствените права, които няма да могат да ползват агентите под прикритие, са да носят оръжие и да арестуват. Нямат право и да се легитимират като служители на агенцията.

Сергей Станишев: Опозицията няма мотиви за вота, цитира Дума.

Мотивите на опозицията за вота на недоверие към правителството са лековати и несъстоятелни. Това коментира вчера лидерът на БСП Сергей Станишев след заседание на Изпълнителното бюро на партията. Според него акцията на опозицията има ясно изразени политически цели, защото обществото било много чувствително на тема корупция. Докладът на Еврокомисията обаче ясно отчита напредък в наблюдаваните области. Виждаме като основен партньор в борбата с корупцията българското общество, а не парламентарната и извънпарламентарната опозиция, чиито морални основания за такъв вот са силно укорими, каза още премиерът. Станишев смята, че абсолютно фалшива е и тезата, че има нулево усвояване на средства от ЕС, което също е записано в мотивите за вота на недоверие. Определено първата година България е много сериозно на плюс в сравнение с вноската за ЕС, подчерта той. Лидерите на парламентарната опозиция в стремежа си да бъдат активни се превръщат в инструмент на извънпарламентарната опозиция и вече започват да осъзнават, че ще бъдат погълнати като обществено доверие от партия ГЕРБ, анализира още Станишев. Премиерът съобщи, че е разпоредил на вътрешния министър да вземе всички законови и необходими мерки за гарантиране на сигурността и на спокойната работа на Народното събрание по време на дискусията по вота на недоверие в четвъртък. Според него организаторите на протестите ще се стремят умишлено да нагнетяват напрежение, да затрудняват движението в София и да подложат на психологически натиск депутатите. Искам ясно да заявя, че всеки опит да се дискредитира държавата или да се покаже, че тя е слаба - няма да мине, предупреди Станишев.

Десните изритаха жълтите отцепници, твърди Монитор.

Десните партии в парламента биха шута на царските отцепници от Българска нова демокрация и отказаха да правят интерпарламентарен съюз с бившите жълти депутати. Вчера СДС и новата Единна народна партия (ЕНП) начело с Мария Капон и Елеонора Николова отказаха да се обединяват в обща група с хората на Пламен Панайотов и Борислав Ралчев и бламираха тайната сбирка за създаването на бъдещия съюз. А костовистите пък само проводиха Веселин Методиев да "разузнае" ситуацията. Това стана ясно след заседанието на инициаторите на десния съюз вчера в зала 232 на сградата на НС на "Батенберг" от 14,00 часа. На сбирката в парламента не се появи нито един официално изпратен представител на СДС и ЕНП. Заседанието по своя инициатива е посетила Надежда Михайлова, но без санкциите на “Раковски” 134. Интерес към идеите на отцепниците да се превърнат в мощно депутатско формирование са проявили Анастасия Мозер и Венцислав Върбанов от БЗНС-Народен съюз, Лъчезър Иванов от ГЕРБ и Веселин Методиев от Демократи за силна България (ДСБ). За сметка на това на сгледата масирано са присъствали царските отцепници, почти всички. “Не сме чували за такава сбирка и никой от “Раковска” 134 не е ходил там”, заяви пред “Монитор” главният секретар на СДС Пламен Радонов. В пълно неведение за сговора на “Батенберг” беше и шефът на парламентарната група на СДС Йордан Бакалов.

Скандален хотел никне на плажната ивица в Созопол, видял е Новинар.

Само за няколко месеца огромен пететажен хотел израсна на плаж “Веселие”, точно под къмпингите “Каваците” и “Смокиня” на созополския бряг, твърдят очевидци. Плажът се намира на около 6 км от града и влиза в защитената от “Натура 2000” зона по директивата на птиците. Оказва се, че няма кой да санкционира това грубо нарушение на новия Закон за Черноморското крайбрежие. Строежът е започнал преди повече от половин година и в момента е на етап четвърти етаж. Самата земя на плажа е придобита преди 3 години от българина от турски произход Йосиф Спиридонов на принципа на заменките. Мястото е земеделска земя, част от горския фонд. Със спечелването на изборите от сегашния кмет Панайот Рейзи главният архитект на Созопол е сменен. На негово място е назначен младият арх. Александров от София, който прави промяна в плана на строежа, урегулира земята и на практика узаконява хотела на морския бряг.

Привличаме туристи от Сибир с рекламни клипове, обявява Новинар. 

България завърта четири видеоклипа, които я рекламират като туристическа дестинация, по водещите руски телевизии и Си Ен Ен. Това съобщиха от Държавната агенция по туризъм (ДАТ). Клиповете са по 30 секунди и показват възможностите за различните видове туризъм у нас. Акцентът е върху лятото и морето, тъй като това най-много привлича руските туристи в България, обясниха от ДАТ. Телевизионните реклами наблягат и на селския и екотуризъм, възможностите за обиколни турове и културни маршрути. Видеоматериалите вече се излъчват по телевизиите в Русия, както в големите градове в централната част на страната, така и в северната, към Сибир.

Чужденци идват на доктор у нас, разучил е Дневен Труд. 

България се превърна в дестинация за здравен туризъм. Това съобщиха експерти от Министерството на здравеопазването. Чужденци от ЕС, арабския свят, Африка и САЩ идват у нас за сърдечни и разкрасителни операции, за отслабване, а много дами – и за да родят у нас. Причината – предлагаме евтини цени и добри лекари. Затова родните държавни и частни клиники приемат все повече пациенти от чужбина. Безспорно най-голям е интересът към пластичните ни хирурзи.

Тачева закрива комисията “Кушлев”, оповестява Стандарт.

Комисията "Кушлев" може да бъде закрита. Това заяви правосъдният министър Миглена Тачева в Бургас. Тя обясни, че не става въпрос за смяна на шефа на комисията, а за предстояща проверка на дейността й. Не може да се иска конфискация на имущество, преди да има влязла в сила присъда и доказване, че има извършено престъпление, в следствие на което е придобито дадено имущество, обясни министърът. Тачева съобщи още, че предстои да бъдат разширени функциите на следствието. Най-вероятно следователите ще се заемат и с пътнотранспортните произшествия с жертви, с данъчните престъпления и с тези, извършвани от непълнолетни, прогнозира още Тачева. Според нея това ще стане най-късно до началото на съдебната ваканция.

Парното ще топли с боклука на София, осведомява Дума.

Столичани ще се топлят от боклука си, след като бъде построен заводът за преработка на отпадъци. Сметта в съоръжението ще се изгаря и от нея ще се получава енергия и компост. Това предвиждат резултатите от предпроектното проучване, които ще бъдат официално съобщени в края на февруари. Тогава ще започне и конкурсът за ОВОС на терена, където ще изникне инсталацията. Ще използваме най-съвременни технологии при обработката на отпадъци, съобщи пред "Монитор" столичният кмет Бойко Борисов. Част от енергията ще отива в столичната "Топлофикация" и там ще се използва за производството на пара. Чрез когенерация пък в дружеството може да се прави и ел.енергия. "Ще настоявам за това пред бъдещия купувач на "Топлофикация". Чрез този метод може да се постигне и намаляване на цената на топлата вода и парното.", заяви още градоначалникът. От пепелта и компоста най-вероятно пък ще се правят строителни материали. За това са се договорили столичното кметство и фирмата "Холсим-България". Мястото, където ще се строи заводът за преработка на отпадъци, ще бъде обявено официално в края на февруари и нито ден по рано, категоричен беше кметът. Според източници на "Монитор" най-вероятният терен за построяване на завода е този в Кремиковци. Той е с площ 150 дка.

Атакуваха китайската мафия в столицата, разкрива Дума.

Трима китайци бяха задържани вчера при опит за контрабанда на валута на софийското летище. При първата съвместна акция на агентите от Държавната агенция "Национална сигурност" и полицията в ареста попаднаха и митничари от аеропорта, както и служители на Дирекция "Сигурност" на летището (предишна РОС) към Министерството на транспорта. Операцията, проведена вчера в страната, е за разкриване на контрабанден пренос на пари от незаконна търговия у нас. Средствата от незаконно продавани стоки се превеждали в Китай. 350 000 евро за спрени да стигнат до Китай вчера, съобщи зам. градският прокурор Роман Василев. Парите са открити в чанти. Те е трябвало да бъдат качени на полет за Москва. Това не е единственият опит за тази контрабанда на валута, каза още Василев. Парите идват от контрабандни стоки, които се продават на пазар "Илиянци". Дрехите влизат в страната по същата схема - с участието на китайци и държавни служители, коментира шефът на Главна дирекция "Икономическа и финансова сигурност" в ДАНС Веселин Марков. Родното ФБР е имало информация за съществуването на канала от два месеца

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама