АКТУАЛНО


Снежната буря уби двама в Смолянско

5 9509 08.01.2012
Снежната буря уби двама в Смолянско

Двама мъже са били открити в Смолянско замръзнали след снежните виелици. Те са починали в тежката зимна нощ между петък и събота, когато температурите в района достигнаха стойности от -10 градуса. Едната жертва е открита край чепеларската лифтова станция "Мечи чал", а другият - на пътя в рудоземското село Витина, съобщиха от МВР.



Без електрозахранване останаха квартал Станевска в Смолян, Чепеларе, Лъки, Пампорово и Сърница, съобщиха от електроразпределителното дружество. Туристите в зимните ни курорти са в паника и шок след тежката ситуация по пътя Пловдив-Пампорово и липсата на ток след авария, която техниците на дружеството в момента отстраняват.

Усложнената обстановката у нас през последните 24 часа стана повод днес правителството да заседава на извънредно, за да бъде овладяна ситуацията в страната. Това съобщи за Агенция Фокус” министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.


През тази нощ е събрана информация за състояние на цялата пътна инфраструктура и водните ресурси – язовири, реки, както и последствията от тежката усложнена обстановка, каза Цветанов за "Фокус".

Целта е днес в 9.00 часа да има актуална информация, да направим едно извънредно заседание с представители на всички институции, имащи отношение към проблема за овладяване на обстановката в страната. За тази цел заедно с министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, директора на Агенция „Пътна инфраструктура” Лазар Лазаров, представители на МВР, на „Охранителна полиция”, главния секретар Калин Георгиев и представители от министерството на икономиката ще обсъдим и ще вземем допълни мерки, ако такива са необходими. Целта е да създадем една добра среда за придвижване на хората през днешния ден, в който приключват отпуските и ваканциите на децата, обясни министър Цветанов.


Най-невралгичната точка вчера и през нощта е била автомагистрала "Хемус". На място там бяха директорът на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров, директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов, директорът на ОД МВР София област главен комисар Николай Николов. Късно вечерта в събота на магистралата бе направен пробив в блокирания трафик и започна пропускане на автомобилите, които чакаха с часове в задръстването.

Малко след полунощ беше възстановено движението в двете посоки на автомагистралата за леки коли и микробуси, съобщи за "Фокус" главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението.” Автобусите се проверяват дали са с подходящи гуми и ако отговарят на условията, също се пропускат. Остават ограниченията за движение на ТИР-ове в двете посоки. Организирани са дежурства за цялата нощ от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, Пътна полиция, Агенция „Пътна инфраструктура”.

 

За всички действия по почистването на магистралата и нормализирането на движението по нея се поддържа постоянна връзка с вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

 

Цяла нощ е продължило почистването на магистрала „Хемус” от снегонавяванията и заледяванията. Снегопочистващата фирма има за задача да чисти до алфалт.

 

Все още е затворен пътят Храбрино - Лилково, съобщи за Радио “Фокус”- Пловдив дежурният в КАТ"Пътна полиция". Близо 24 часа по него продължават да работят дежурни екипи, за да бъде разчистен от паднали дървета. Очаква се всеки момент пътят до хижа Здравец също да бъде затворен, за да се разчисти от падналия сняг.

Затворен за движение за всички автомобили остава проходът Троян- Кърнаре.

 

Едно пътнотранспортно произшествие е станало на територията на областта за денонощието.

 

Пострадала е пешеходка в Асеновград късно снощи. Водачът, който е блъснал жената, сам я е откарал в болница.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама