АКТУАЛНО


Покланяме се пред Теодора Захариева

9 6634 09.01.2012
Покланяме се пред Теодора Захариева
Теодора Захариева Булфото

В църквата "Света София" в София ще се състои опелото на председателя на Български пациентски форум Теодора Захариева, която почина на 7 януари след дългогодишна борба с рака.



Повече от 10 години Т. Захариева води едновременно битка с диагнозата си и с бездушието на институциите. Тя беше първата, която приживе осъди Министерството на здравеопазването за това, че не са й осигурени навреме животоспасяващи лекарства.Всички помним как през 2004 година Теодора Захариева застана пред сградата на Министерството на здравеопазването и протестирайки срещу липсата на медикаменти, свали перуката си. През следващата година направи и гладна стачка.

 

Средствата, които Захариева спечели от делото срещу МЗ, тя вложи в пациентска организация за обучение на хора, болни не само от онкологични заболявания, но и с други страдания, за да могат те отстояват правата си пред държавата и да се чувстват пълноценни. Три години по-късно Теодора успя да осъди държавата да я обезщети със 100 хиляди лева за нанесени непоправими вреди на здравето й - заради липса на лечение заболяването й се превърнало от лечимо в нелечимо.

През 2009 година Теодора Захариева бе номинирана за човек на годината от Български хелзинкски комитет.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама