НОВИНИ


Шефове богатеят на гърба на стари хора

4 4960 10.01.2012
Шефове богатеят на гърба на стари хора

Близо 214 хил. лева е присвоило ръководството на дом за стари хора с увреждания в см."Княжево" в София. Това сочи проверка на дирекция "Вътрешен одит" в Столична община. Случаят е пратен на прокуратурата, пише "Стандарт".


 
При направения одит са установени общо 69 тегления на пари, които не са отбелязвани, а са присвоени, за периода от 2007 г. до октомври 2011 г., обясниха от общината. С всяка изминала година скритите операции по теглене на пари са се увеличавали. През 2007 г. от 56 тегления 7 са присвоени. Това прави 30 хил. лева или 16,5% от бюджета на дома. През 2008 г. 12 от всички 54 тегления са скрити операции. През 2009 г. от 41 тегления присвоени са 13, което прави 77% от парите на дома. През 2010 и 2011 г. пък са откраднати по 83% от финансите. 

Откраднатите пари са били предназначени за снабдяване с перилни препарати, ремонти и т.н. Храненето не е било включено в този бюджет, тъй като то минава през общината, обясни Фандъкова. Директорът на заведението Параскева Бърнева, която е изкарала целия си трудов стаж там, е уволнена през октомври. 

Освободена е Снежана Стоенчева, която е била счетоводител и е "помагала" за операциите. Общинарите обясниха, че за разкриването на злоупотребите е помогнала една фиктивна кражба в дома през 2009 г. Тогава ръководството е обявило, че от касата на счетоводството са изчезнали документи. След това обаче е установено, че реално кражба не е имало. 

Оказва се, че заведението има историческа стойност, тъй като е първият социален дом в Европа. То е строено от руски емигранти, които са искали да подпомагат свои бежанци, инвалиди и т.н. , пише БЛИЦ.

Проверките на общината са установили и злоупотреби в Пета градска болница в София. Оттам са присвоени общо 180 хил. лева. Сигналът за това е подаден от директора на лечебницата. 

Проверени са общо 16 училища, 8 дирекции и 12 районни администрации, в които не са открити нарушения. Злоупотреби обаче е имало в "Егида", "Екоравновесие" и "Автотранспорт", припомниха от "Московска" 33. "Очевидно е, че не поставяме чадъри пред никого. Това са неща, които се установяват при детайлни проверки", коментира кметът Йорданка Фандъкова.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама