НОВИНИ


Уорлик: Противниците на шистовия газ имат интерес от скъпи горива в България

97 5314 18.01.2012
Уорлик: Противниците на шистовия газ имат интерес от скъпи горива в България
Джеймс Уорлик

МВР трябва да направи пълна проверка и разследване около случващото се в Перник с убитата ученичка Мирослава и самоубилия се главен заподозрян Стойчо Петров – Чочо, а не да се поздравяват за успех. Трудно е да се говори за успех при разкриването на престъпление, след като е бил отнет живота на млад човек. Това си е една голяма трагедия.


 

Така американският посланик коментира по Нова ТВ темата, която от няколко дни е водеща във всички български медии.

 

Първият дипломат на САЩ у нас отдели най-съществено внимание на темата за проучванията за шистов газ в България и наложения мораториум от 6 месеца. Според него това решение на НС в никакъв случай не трябва да се приема като удар върху интересите и иконимиката на САЩ.

 

За българите има вакуум на информация, те трябва да знаят повече за тези проучвания и каква полезност имат за тях, заяви Уорлик.

 

Той обяви, че находищата могат да се разработват безопасно и паралелно с това да има въведени ясни регулации при проучванията и добива, които да гарантират опазването на природната среда.

 

Шеврон е отговорна корпорация и преди 2020 година тя няма никакви намерения за добив в България. Ако аз бях български гражданин, бих искал да разбера дали притежаваме залежи от шистов газ, какви са параметрите му и възможностите за извличане. В същото време Шеврон предлагат милиони долари инвестиции и откриването на нови работни места и аз считам, че хората трябва да се възползват от тази възможност, посъветва първият дипломат на САЩ.

 

Той обаче е убеден, че в обществото има и заинтересовани страни, които привидно се борят за опазването на околната среда, но реално имат скрити корпоративни интереси, като например, поддържането на високи цени на горивата в България.

 

Ако в България започне да се добива шистов газ, цените ще спаднат драстично, както стана в Америка, обясни дипломатът.

 

Той даде за пример Питсбърг, където се добива шистов газ в район, където живеят и хиляди хора.

 

И мен ме е грижа за околната среда. България е едно бижу, което не трябва да бъде унищожено по никакъв начин, коментира посланик Уорлик.

 

Гостът на Нова ТВ коментира и скандалната тема от последните новини – как американски войник оринира върху убити талибани.

 

Това е неприемливо поведение, трябва да бъдат наказани. Реакцията на властта беше незабавна и силна, а тези хора ще бъдат съдебно преследвани. Вече тече разследване, задържани са няколко човека, заяви Уорлик, обяснявайки, че подобни картини сриват на американската армия.

 

 

 

 

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама