НОВИНИ


Дължим 1,5 млн. лева на кралицата

8 4953 18.01.2012
Дължим 1,5 млн. лева на кралицата

Почти 653 000 британски лири, или над 1,5 млн. лева дължи българското посолство във Великобритания на кметството на Лондон.



Парите са за такси за шофиране в централната зона на града (т. нар. такса “задръстване”), пише в. Труд. Според справката, предоставена на “Труд” от говорителя на общинската фирма “Транспорт за Лондон” Сандийп Дилън, сумата е натрупана от началото на събирането на тези такси през 2003-та до 29 декември 2011-а. За влизане в центъра на града всяка кола трябва да плати 10 лири (23,50 лв.) на ден. Допреди година таксата беше 8 лири. Оттогава досега посолството ни е получило 5730 акта за нарушения, като само 22 от тях са платени, сочат данните на “Транспорт за Лондон”. Част от дипломатите все пак са си плащали за влизането в центъра, защото са купени 3633 разрешителни.

 

Как работи схемата? Таксата се плаща предварително - за еднократно влизане или на месечна база. Камери, разположени в периметъра на зоната с ограничения, разпознават нарушителите по номерата на автомобилите им. До 2005-а почти всички посолства си плащат, но тогава посланикът на САЩ Робърт Тътъл по решение на Белия дом спира да се издължава. До 2 години решението на Вашингтон е последвано от Франция, Германия и по-голяма част от страните от ЕС. Вероятно и нашето посолство тогава е спряло да плаща за влизане в центъра, както и актовете за това. САЩ и останалите държави се позовават на текстове на Виенската конвенция, според която дипломатическите мисии са освободени от данъци. Кметството в Лондон обаче настоява, че “таксата задръстване” е такса за влизане в Лондон, а не е данък.

 

Нашето посолство в британската столица се намира в самия център, в района “Найтсбридж”, и дипломатите ни няма как да избегнат такса “задръстване”. От общо 162 мисии в Лондон 119 чинно си плащат таксата задръстване. Повечето от тези, които отказват да се съобразят с изискванията на местната власт, са най-богатите държави в света. Най-големите длъжници в началото на миналата година са САЩ с 5,29 млн. лири дълг (12,43 млн. лв.), следвани са от Русия - 4,41 млн. лири (10,36 млн. лв.), Япония - 3,65 млн. лири (8,58 млн.лв.), Германия - 3,49 млн. лири (8,2 млн. лв.), Нигерия - 2,70 млн. лири (6,34 млн. лв.), Индия - 1,88 млн. лири (4,42 млн. лв.). Следват мисиите на Судан 1,60 млн. лири (3,76 млн. лв.), Гана - 1,54 млн. лири (3,62млн. лв.), Полша - 1,49 млн. лири (3,5 млн. лв.) и Испания - 1,25 млн. лири (2,94 млн. лв.).


Президентът на САЩ Барак Обама направи исторически прецедент, като плати “такса задръстване” за посещението си в столицата на Острова, което беше от 24 до 26 май през миналата година. Таксата е платена от президентската администрация на кметството за целия президентски конвой включително лимузината, наречена “Звярът”. Кметът на Лондон Борис Джонсън обясни тогава, че двамата с Обама са обсъдили дълговете на САЩ. Джонсън не е пропуснал да си поиска дължимото според него от посолството на “най-могъщата държава”. В отговор на думите му от посолството на САЩ обаче отговориха, че те няма да плащат директни данъци и това е било изключение от правилото. (Труд)


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама