ПРЕСАТА ДНЕС


Петъчната преса

0 4435 21.02.2008
Петъчната преса

Вестниците пишат за страната на невинните; за клекналата пред “Кремиковци” държава; за инсулта, който ще удари 128 000 българи до 2 години; за новия Слънчев бряг до Созопол.


Опозиция - полиция: само 3:1, обощава след финала Монитор.

Мачът опозиция срещу полиция завърши само 3 на 1 в полза на протестиращите срещу тройната коалиция. Едва 4500 души се събраха на митинга пред сградата на Народното събрание в столицата срещу 1500 полицаи, охраняващи площада. Макар в началото органите на реда да имаха предимство в резултата, към 14,30 часа множеството успя да се събере пред парламента и съотношението между протестиращи и полиция се промени. Вече на един полицай се падаха по трима недоволни граждани, които да охранява. Площадът бе полупразен, а повечето от хората се тълпяха пред сцената, построена пред входа на БАН. Протестиращите се събираха на групички по градове и партии и чакаха митингът да започне. Преди да стигнат до парламента, протестиращите се събраха в 12 часа пред НДК. Автобуси предимно от Бургас, Пловдив и Враца стоварваха симпатизантите на различните опозиционни партии. Цигански оркестър подгряваше настроението на участниците в протеста, повечето от които скандираха "Оставка" и "Победа".Две недоволни от управлението на тройната коалиция възрастни столичанки подкрепиха шествието на опозицията от балкона си. Голямата част от привържениците на "Атака" и ГЕРБ признаха, че няма да пренощуват в столицата, тъй като няма къде да спят. "Тръгваме си веднага след митинга, автобусите ни чакат. Утре (б.р. днес) едва ли ще дойдем пак", заявиха пред "Монитор" участници в шествието. Според тях организацията за идването в София била поета от местните координатори на опозиционните партии, които събирали хора за протеста. Въпреки това "Монитор" видя, че част от автобусите от провинцията пристигаха полупразни.

Страната на невинните - да се докаже корупция у нас е мисия невъзможна, заключава Стандарт.

Българският прокурор и Мечо Пух са един и същ персонаж. Тази детска приказка обяснява всичко на тема корупция. Добре дошли в Страната на невинните. Тук населението се състои от обичайни заподозрени и обикновени хора. Те живеят заедно в мир, но се мразят, се казва в коментар на “Стандарт” Тук проблемите са само на страниците на вестниците. Тук се спекулира с идеята за една богиня, на която вярваме, но тя ни лъже. Типично по славянски - вярваме в Темида - нещото, което не работи, и жената, от която не сме доволни. Нещо като съдебна система, нещо като проблеми с корупцията, нещо като вот на недоверие. Невинни са всички. Списъкът на невинните завършва днес със Софиянски и полицаите по делото "Чората", се казва още в коментара.

Фермерите се пришиха към опозицията, пише Дума.

На площада пред храм "Александър Невски" вчера се събраха около 200 млекопроизводители от страната. Други пък се присъединиха към протестното шествие на опозицията. Протестиращите млекопроизводители първо поискаха оставката на министъра на земеделието и продоволствието Нихат Кабил и директора на Националната ветеринарномедицинска служба Жеко Байчев. По-късно се обявиха и за оставка на цялото правителство. Водачът на протеста Андриан Цаконски заяви, че в понеделник министър Нихат Кабил е извикал четирима представители на млекопроизводителите и ги е притискал да подпишат споразумение, предаде агенция "Фокус". Фермерите обявиха, че ще продължат да защитават интересите си и занапред. По думите на Цаконски това е последният им мирен протест.

Човек на Александър Томов в наркоканал, надушва Новинар.

Областният лидер на партия “Българска социалдемокрация” в Кюстендил Йордан Чипев е бил арестуван в момент, когато взимал от свой съучастник 2000 хапчета амфетамин, които се равняват на 200 грама синтетична дрога. Лидерът на партията Александър Томов е информиран за инцидента и е разпоредил членството на Чипев да бъде замразено. Полицията и новата Държавна агенция национална сигурност (ДАНС) са заловили организирана престъпна група, която участва в канал за синтетична дрога, в която членувал и Чипев, съобщиха от МВР. Разкрити са депото, доставчикът и купувачът. Другите трима задържани са Камен и Росен Никови и Димитър Иванов. Заедно с Чипев те са участвали в група за съхраняване и разпространяване на синтетична дрога в страната и в чужбина.

Чистка в полицията в Перник, разбрала е Дума.

Шестима служители на пернишката полиция са освободени от длъжност. Това съобщи вчера зам.-шефът на полицията. Директорът на ОДП-Перник, началникът на сектор "Борба срещу организираната престъпност", началникът на сектор "Криминална полиция", началникът на Второ РПУ, началникът на оперативната група на Второ РПУ и началникът на групата "Престъпления по пътищата" са освободени от длъжност. Директорът на ОДП - Перник, Димитър Шереметев не е сред освободените. Ръководството на МВР не е удовлетворено от работата на пернишките полицейски служители, обясни чистката комисар Валентин Петров. Конкретният повод за рокадите е показното убийство на наркопласьора Николай Христов - Хайо, преди четири дни. Той беше гръмнат с девет куршума пред хотел "Струма" в Перник, два от които се оказаха смъртоносни. След убийството на Хайо от полицията в Перник обявиха, че не е изключено разстрелът да е следствие от покушението на 11 февруари срещу Васил Станков - баща на убития Васил Арарски, известен като Райко Кръвта. Той бе убит през 2005 г. отново пред хотел "Струма".

Държавата клекна пред “Кремиковци”, оповестява 24 часа.

Държавата смегчи тона към “Кремиковци” и отговори на искането на собствениците му да не бъде притискан заради старите задължения през следващите 3 месеца. Това стана ясно, след като синдикатите съобщиха, че двама министри са поели ангажимент за осигуряване на технологичен минимум за работа на комбината. След като заплашиха, че в петък ще протестират пред парламента, ако заводът не получи правителствена подкрепа, синдикалните организации са се срещнали с транспортния министър Петър Мутафчиев и икономическия Петър Димитров. След разговорите митингът е отменен.

Инсултът удря 128 000 българи до две години, зловещо вещае Монитор.

До две години броят на мозъчните инсулти у нас значително ще се увеличи. Според последните изследвания инсултите през 2010-а ще са стигнат близо 128 000 за година. Тревожните резултати съобщи вчера директорът на Дружеството на кардиолозите проф. Цветана Кутова. Тя поясни, че данните са ориентировъчни, защото всичко зависи от начина на живот, но засега българинът не иска да се раздели с вредните си навици. Все повече хора водят неправилен начин на живот и са с наднормено тегло. Близо 49% у нас пушат по кутия цигари на ден. Уседналият живот, ежедневният стрес и алкохолът увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания. Два пъти повече мъже на възраст между 35 и 44 години умират у нас от инфаркт на миокарда в сравнения с представители на силния пол в останалите страни от Европейския съюз. Причината затова е, че мъжете не искат да правят радикални промени в живота си, обясни проф. Кутова. Въпреки че осъзнават рисковете, които крият цигарите, алкохолът и преяждането, те не искат да се откажат от тях. Лекари съветват да проверяваме холестерола си поне веднъж годишно. Изследването става бързо и лесно и се прави във всяка болница.

Разделят личните доктори на малки групи, съобщава Дневен Труд.

Личните лекари ще се обединят в групови практики по 8 - 10 души, като сред тях задължително трябва да има по един педиатър и акушер-гинеколог. Всички лекари трябва да осигуряват на пациентите си 24-часово обслужване и неотложна помощ. Това предвиждат промените в Националната здравна карта. Сега често се случва личният лекар да не вдига мобилния си телефон късно вечер. А така поне един от медиците в груповата практика ще е дежурен на повикване. В момента за всяко оплакване след 17 часа пациентът търси “бърза помощ”.

До 5000 лв. глоба, ако не отвориш на инкасатора, предупреждава 24 часа.

До 5000 лв. глоба или имуществена санкция от 5 до 10 хиляди лева заплашва собственик на апартамент, ако не пусне инкасатор да отчете водомера. Това предвижда проектозакон за водоснабдяване и канализация. Ако не бъде отворена вратата втори път, санкцията се умножава по три. Пак до 5000 лв. може да ви глоби ВиК при самоволно свален или повреден водомер или пломба. Всеки собственик на имот трябва да пусне през двора си водопровод за друга къща, предвижда още законопроектът.

Ядем най-евтиния хляб в Евросъюза, изчислява Монитор.

Средната цена на хляба в България през миналата година е най-ниска от страните от ЕС и представлява 41% от средната за общността, сочи Индексът за развитие на пазарите на дребно в ЕС, изготвен от ЕК. В Румъния цената на хляба през 2007 г. е 59% от средната за ЕС, докато в Дания и Финландия е почти с 50% по-висока. Оказва се, че цената на електроенергията у нас също е най-ниска, като в Италия например тя е тройно по-висок. В същото време обаче, според проучването, у нас само 25% от населението някога е ползвало компютър, докато средната стойност за ЕС е 55%. Освен това, докато в ЕС 15% от фирмите са имали поръчки за покупки по интернет през 2007 г., то от българските фирми те са само 2%, което се обяснява главно с малкото разплащателни карти. Проучването на пазарите на дребно в ЕС обхваща 20 подотрасъла в областта на потребителските стоки и услуги, като основните изследвани показатели са цените, подадените жалби от потребители, безопасността на стоките, процента на заменените стоки и удовлетвореността на потребителите. В доклада относно проучването на пазарите на дребно в ЕС са откроени няколко фрапиращи примери, за които предстои да се търси обяснение. Според събраните данни телефонните услуги по фиксирани мрежи в Белгия са с 20% по-скъпи от тези в Холандия, а електроенергията в Италия е двойно по-скъпа от тока в Гърция и Финландия.

Созопол ще прави нов Слънчев бряг, четем в Дневник.

Ивицата от Созопол до Черноморец ще се превърне в новия елитен вариант на Слънчев бряг, като се застрои с крайбрежни вили, аквапарк, три голф игрища и самолетна писта за малки чартърни и атракционни самолети. Голям е инвеститорският интерес и към близките острови Свети Иван и Свети Кирик и Юлита, който до неотдавна бе военна база, но правителството го даде за управление на министерството на Асен Гагаузов. Това обясниха новият кмет Панайот Рейзи и назначеният от него нов главен архитект на Созопол Румен Александров преди представянето на актуализирания общ устройствен план (ОУП) след две седмици. Според тях застрояването ще е върху частни земеделски земи извън регулация и ще е от съвсем друг тип - не повече от 2-3-етажни къщи в стил туристически чифлик.

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама