АКТУАЛНО


Светият синод се събра, но замълча за агентите клирици

74 7231 24.01.2012
Светият синод се събра, но замълча за агентите клирици

Взехме под вдъхновението на Светия дух, както всякога, добри и полезни решения за Българската православна църква. Това заяви Пловдивският митрополит Николай в отговор на въпроса дали на заседанието на Светия синод е взето решение във връзка с 11-те митрополити, работили за Държавна сигурност.


 
Нямам компетентността и компетенцията да разкажа тези решения, това е работа на говорителя на Светия синод, заяви  митрополит Николай, цитиран от БТА.

Говорител на Синода е Русенският митрополит Неофит, но той не е присъствал на заседаниета в София по здравословни причини. Митрополит Николай не уточни какви са взетите решения за БПЦ и кога ще бъдат оповестени.

Според агенция "Фокус" в дневния ред на заседанието на Светия Синод не присъства точка за разглеждане на казуса с досиетата на владиците.

Комисията по досиетата не откри данни за принадлежност към ДС само за патриарх Максим и за митрополитите Николай, Гавриил и Амвросий.  Косвени свидетелства има за евентуално агентурно минало и на патриарх Максим.

Архиереите бяха докарани с автомобили в Синода и на влизане не пожелаха да отговарят на
журналистически въпроси, а само казваха на репортерите "Бог да ви благослови".

Сред архиереите, които пристигнаха в сградата на Светия  синод заедно с Пловдивския митрополит Николай, бяха Старозагорският митрополит Галактион, Варненският и  Великопреславски митрополит Кирил, Неврокопският митрополит Натанаил, Доростолският митрополит Амвросий. Последен с кола пристигна Врачанският митрополит Калиник, който като видя журналистите, побърза да се скрие, влизайки с неговия си автомобил през входа откъм улица "Париж".


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама