НОВИНИ


Цветанов и опозицията се замеряха с "популисти" и "страхливец"

68 6098 25.01.2012
Цветанов и опозицията се замеряха с "популисти" и "страхливец"

Полицейското насилие стана повод на нов скандал в парламента, предизвикан след внезапното появяване на вътрешния министър Цветан Цветанов.


 

И в цял свят, и в Европа има полицейско насилие, но това не е политика на правителството, коментира Цветанов. Той обвини лидерите на ДСБ и БСП Иван Костов и Сергей Станишев и Лютви Местан от ДПС в политически популизъм.

От своя страна те го упрекнаха в манипулация и лъжа, а Костов го нарече „страхливец”.


В остра реч от парламентарната трибуна вътрешният министър подложи на ожесточена критика опозицията, като взе повод от нападките и обвиненията към работата на МВР, отправени от БСП, ДПС и „Синята коалиция” .


„Защо не чух от БСП разграничаване от Пешо Сумиста, който е един от организаторите на поръчковите убийства, който всъщност е поръчвал хората, както вие сте поръчвали кюфтета в стола на парламента?”, попита Цветанов левицата.

Той призова всички да наблюдават делото „Октопод”, защото зад него ще излезе сянката на Иван Костов. Цветанов обвини лидера на ДСБ, че е създал Алексей Петров.


„Г-н Костов, наблюдавайте внимателно процеса, който тече по линията на „Октопод”-а, защото един от основните свидетели по това дело лично ви е сезирал с жалба за това, което е причинено на него и семейството му и вие не сте го защитили”, каза министърът. Цветанов обяви, че "Октоподът" е функционирал и е поддържан от политиците, които днес учат ГЕРБ, него и премиера на морал.


„Как не ви е срам”, попита той.


МВР-шефът разказа от парламентарната трибуна как Костов е ходил в кабинета му и му е казвал, че това, което прави Цветанов, не го е правил никой през последните 20 години. "В същото време обаче излизахте пред камерите и ми искахте оставката. Защо? Защото казвахте - ти си наш опонент, а политиката е мръсна работа", допълни министърът.


Цветанов обвини и зам.-шефа на ДПС Лютви Местан, че е оказвал натиск върху разследването срещу свой съпартиец. „Г-н Местан, вие минахте всякакви граници като казахте, че това е политически полицейски натиск. Преляхте чашата”, каза министърът и допълни: „Искам вие като депутат от Старозагорски избирателен район, да кажете проявявали ли сте интерес по разследването Иса Бесоолу, който получи условна присъда и дали сте оказвали някакъв натиск върху правоохранителната и правораздавателната система и дали търсите съдействие на по-горна инстанция това нещо да бъде решено, защото той е ваш близък и е част от вашата кампания”.

В същото време Цветанов обяви пред парламента, че ГЕРБ не са щадили свои съпартийци, уличени в престъпления. МВР-шефът даде пример с кандидат за общински съветник на Раковски, задържан при полицейска акция и това, че партията се е разграничила от него. „Преди година член на ГЕРБ беше задържан в Казанлък за точене на банкомати”, припомни Цветанов.

 

„Каквито и политически атаки да отправяте към мен, каквито и ангажименти да поемате към криминални структури, аз ви уверявам в едно – разчитам на българските граждани”, дебело подчерта вътрешния министър.

 

Опозиционните лидери реагираха светкавично и подложиха МВР-шефа и речта му на ожесточени критити.

 

"Имаме за министър страхливец, който не може да направи нищо. Това са думи на министър, който излиза от релси", анализира Иван Костов. Соцлидерът Станишев пък върна обвиненията за Сумиста с новината, че подсъдимият за поръчкови убийства Любо Къдравия е бил в парламента и е седял в стаята на ГЕРБ и попита кой го е пуснал там.

 

Местан пък се защити като обясни, че през май тази година е получил сигнал от Иса Бесоолу, в който той твърди, че е бил подслушван по време на предизборната кампания. Депутатът е препратил сигнала до главния прокурор и

официалната кореспонденция на един народен представител не може да се приеме като оказване на натиск.

По предложение на ГЕРБ изказването на Цветанов беше излъчвано пряко по държавните телевизия и радио. МВР-шефът обаче не успя да чуе всички критики, защото отпътува за среща на министрите в Копенхаген.

 

Малко след това от БСП съобщиха, че започват консултации за вот на недоверие за провал в сектора по сигурността. Те настояха, ако не бъде поискана оставка на Цветанов, той поне да бъде отстранен докато временна комисия разгледа случаите.

 

Досега опозицията е внесла три пъти искане за гласуване вот на недоверие. Първият беше за „провала на политиката в сферата на здравеопазването”. През юни 2011-а последва и втори вот, който бе за „провала в антикризисната политика”. И трети заради провала в работата на вътрешния министър Цветан Цветанов. В началото на 2011-а премиерът Бойко Борисов поиска и получи вот на доверие от парламента за цялостната политика на правителството.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама